Tervetuloa maalle kaupunkiin

0

Viime vuosikymmenet ovat olleet suurten kaupunkien juhlaa. Pääkaupunkiseudun isot kaupungit, Tampere ja Turku ovat vetäneet väkeä. Muuttosuunta on kuitenkin jo kääntymässä.

Tulevaisuuden tutkija, Turun yliopiston tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen laatii parhaillaan loppuraporttia monivuotisesta tutkimuksesta, jota on tehty kymmenessä Euroopan maassa. Tutkimustuloksen mukaan peräti neljäsosa vastaajista haluaa muuttaa maalle. Eniten maalle muutosta haaveilevat 18–30-vuotiaat. Muutos on jo alkanut, sillä esimerkiksi Pariisin asukasluku laskee ja viimeisten tilastotietojen mukaan myös Helsinki menettää asukkaita.

Kuhmonen toteaa, että jokainen trendi päättyy joskus, myös kaupungistuminen (Yle 3.5.). Hän arvioi, että fossiilitaloudesta siirrytään bio- ja kiertotalouteen, siirrytään myös kulutustaloudesta kohtuutalouteen. Luonnonläheinen elämäntapa löytyy maaseudulta.

Nuorten on yhä helpompi toteuttaa unelmansa, kun töitä voi tehdä etänä ja monet palvelut ovat siirtyneet verkkoon. Myös sote-palvelut ovat siirtymässä uuteen aikakauteen. Hyvinvointialueilla rakennetaan uusia digipalveluita ja lääkärivastaanotoistakin tulee liikkuvia. Myös yrittäjille ja yrityksille digipalvelut tuovat vapauden toimia missä vain. Tästä hyvä esimerkki on jääkiekkoluistinten teriin erikoistunut Zerovan, joka aloittiverkkokauppanaja avasi sittenkivijalkamyymälänLaitilan keskustaan.

Kuhmonen arvioi, että nuorten kiinnostus muuttaa maaseudulle ei tarkoita kaupunkeja ja kirkonkyliä, vaan nuoret haluavat umpimaaseudulle. Laitilasta maaseutua löytyy, mutta pienen kaupungin keskustakin mahdollistaa sen verkkaisemman elämänrytmin, mitä nuorempi sukupolvi kaipaa.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän