Töissä aina kesä – Laitilan uimahallissa ohjataan jumppaa 26 asteen lämmössä

0
Julia Haukivuori uimavalvontavuorossa. Työntekijät vaihtelevat työtehtäviä tunnin välein.

– Mitäs sinulle kuuluu, mies kyselee Laitilan uimahallin vastaanotossa. Julia Haulivuori hymyilee leveästi. Asiakas on selvästi tuttu.

Mies on tulossa vesijumppaan ja hänen perässään moni muukin tuttu asiakas.

– Meillä on perjantaisin kolme eläkeläisvesijumppaa peräkkäin. Osa asiakkaista osallistuu kahteenkin jumppaan, Julia kertoo. Toukokuusta alkaen uimahallilla on siirrytty taas normaaliin, eli kaksi 45 minuutin jumppaa on peräkkäin tiistaisin ja perjantaisin.

Asiakkaat ovat niin tuttuja, että uimavalvontavuoroa tekevä Vilhelmiina Pusa tuntee heidät kaikki nimeltä. Vastaanoton takana on uimavalvojien tila, jossa neljä nuorta naista tekee töitä. Julia hoitaa nyt vastaanottoa, Mira Tarnanen lähettää viestejä Uimakoulu Pikku Joutsenen asiakkaille, Vilhelmiina Pusa valvoo uimareita ja Monika Iiskala valmistautuu vesijumpan vetämiseen.

Uimahallin vastaanottoon tulee eläkeläisten jälkeen perhe, joka sekin on Julialle tuttu.

– Käymme vähintään kerran viikossa uimassa, joko täällä Laitilassa, Eurassa tai Uudessakaupungissa, perheenisä Jérémy Mast kertoo ja äiti Emmi Kilpeläinen hymyilee vieressä. Uinti ei ole vanhempien lempilaji, mutta perheen kaunokainen, 3,5-vuotias Aria Mast rakastaa uimista ja vesileikkejä.

Mutta ennen uimista tervehditään Julia.

– Mulla on nätti takki, tyttö esittelee lippuluukulla Julialle. Hän riisuu takin ja esittelee sitten kauniin mekkonsa ja sievät kenkänsä.

– Saisinko lainata mekkoa, Julia vitsailee.

– Et, se on liian pikkuinen, Aria vastaa ja vakavoituu. Ilme kertoo hyvin, että mekko ei ole lainattavissa.

Uimavalvojien tilassa Mira lähettää viestejä Turun työtiimille. Laitilan uimahallia pyörittää Suomalainen Uimakoulu Oy, joka tunnetaan paremmin Uimakoulu Pikku Joutsenena.

– Täällä Laitilassa meillä on koko uimahalli pyöritettävänä, muuten päätoimialamme on vauvauintien- ja uimakoulujen järjestäminen alle kouluikäisille, Mira kertoo. Yhtiö toimii yhdeksällä paikkakunnalla Suomessa ja uusimpana aluevaltauksina ovat Norja ja Ruotsi.

Julia kertoo, että hän oli juuri valmistunut liikuntaneuvojaksi, kun Laitilan uimahallilla tuli paikka auki.

– Olen Maskusta kotoisin. Sitten eksyin tänne ja olen viihtynyt hyvin. Meillä on täällä tosi kiva työporukka, hän kehuu.

Sen huomaa kaikesta. Valvojien kopissa on rento tunnelma. Yksi työntekijöistä, Emilia Hietakangas, on liimannut seinälle post it -lappuja, joihin hän on kirjoittanut pyykkirunoja.

“Pyykit koneeseen paan, sekä litran saippuaa”.

– Emilia on uimahallin taiteilijasielu, Vilhelmiina sanoo.

Työntekijät tekevät päivittäin eri tehtäviä, työpäivät ovat niin mukavan vaihtelevia.

Monika vetää tänään eläkeläisten vesijumpat.

– Tänään ei soiteta Käärijän Cha cha chaata. Menevämpiä kappaleita voi soittaa työikäisten vesijumpassa. Eläkeläiset haluavat vanhempaa musiikkia.

Monika siirtyy valvojien tilasta uimahallin puolelle, jossa on kesät, talvet trooppinen sää. Uimahalliosastolla on kosteaa ja lämmintä. Lämpömittari näyttää 26,5 astetta. Jumpan ohjaajalle vesijumppa on hot-jumppaa, sillä trooppisessa ilmastossa vaatteet päällä hiki tulee nopeasti.

Vilhelmiina siirtyy uimavalvonnasta kassalle töihin ja Julia ottaa vastuun uimavalvonnasta.

– Joku on sanonut, että syön täällä aina, Vilhelmiina nauraa nostaessaan maissikakkupakkauksen hyllylle.

Uimahalli on avoinna käyttäjäryhmistä riippuen aamusta iltaan. Aamupäivällä hallilla käy esikoululaisia ja koululaisia, kello 14 alkaen halli on avoinna kaikille uimareille. Julia Haulivuori kehuu, miten hyvin uimaopetus Laitilassa on järjestetty.

– Sen ansiosta jo 2.–3.-luokkalaiset voivat tulla keskenään uimaan. Kun pystyy uimaan 25 metriä keskeytyksettä, voi tulla uimaan ilman vanhempia.

Iltapäivällä uimahallille alkaa tulla eläkeläisiä ja illalla työikäisiä ja perheitä.

Julia kertoo, että etenkin eläkeläisille uimahallilla käynti on tärkeä sosiaalinen tapahtuma.

– En tiedä, moniko tänne tulee vain vesijumpan takia. Aika moni taitaa tulla ihan vain sen vuoksi, että pääsee rupattelemaan tuttujen kanssa.

Julia muistuttaa kuitenkin, miten hienoa vesiliikunta on.

– Monet tulevat rollaattoriin tai keppiin tukien, mutta vedessä ei huomaa, kuka käyttää rollaattoria.

Vesi on elementtinä lempeä myös kuntoutujille, joita näkyy altaassa myös viikoittain.

Kun joku asiakas on poissa pitkään uimahallilta, työntekijät alkavat pohtia, mitä hänelle kuuluu.

– Kun hän sitten taas tulee hallille, kyllä hän yleensä meille itse raportoi, missä on ollut tai jos on sairastellut.

Työpäivät uimahallilla ovat niin mukavia, että yksi työntekijöistä muutti niiden ansiosta Laitilaan. Hän tuli ensin vähäksi aikaa uimahallille töihin, mutta viihtyikin niin hyvin, että hankki Laitilasta asunnon.

– Kivoimpia ovat päivät, kun on paljon monipuolisia työtehtäviä, Julia sanoo.

Tämmöst hommaa -sarjassa kerrotaan erilaisista työpaikoista ja työporukoista. Kutsu Laitilan Sanomien toimittaja tunniksi teille töihin. Lähetä kutsu osoitteeseen toimitus@laitilansanomat.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän