Tunnin juna jyrää Laitilan risteyksen

0
Laitilaan on aina kiva tulla. Valtioneuvostossa Laitila mainittiin usein hyvänä esimerkkinä, kun puhuttiin ukrainalaisten kotiuttamisesta, entinen valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi ennen Varsinais-Suomen Keskustan vuosikokousta.

Jos tunnin juna toteutetaan, Laitilan on turha haaveilla uudesta risteyksestä. Rahat eivät riitä, entinen valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi.

– Ja sehän vasta ihme olisi, jos tuleva hallitus ei edistäisi tunnin juna -hanketta, kun se on ollut heillä yksi keskeinen vaalilupaus.

Saarikko puhui Laitilassa Varsinais-Suomen Keskustan vuosikokouksessa. Ainoana keskustalaisena viime vaaleissa eduskuntaan valittu Saarikko ruoti vaalitappion syitä ja pohti keskustan asemaa oppositiossa.

– 2000-luvulla keskusta on ollut 16 vuotta vallassa. Pitkä vastuun kantaminen johtaa siihen, että ihmiset kyllästyvät ja haluavat muutosta. Vaalit olivat myös pääministerivaalit, joissa piti valita oikeisto tai vasemmisto ja siinä keskusta jäi haaleaksi väliinputoajaksi. Historiallisen huono vaalitulos ei jättänyt muuta vaihtoehtoa kuin jäämisen oppositioon. Siellä voimme kuitenkin rakentaa omaa linjaamme vapaasti ja on myös mahdollista, että tuemme hallitusta monissa asioissa.

Saarikon mukaan oikeistohallituksella on keskustan kanssa enemmän yhteistä kuin SDP:n ja vihreiden, ainakin metsäpolitiikassa ja siinä, miten luonnonvaroihin suhtaudutaan. Kuuden miljardin säästötavoitteet tietävät joka tapauksessa sitä, että tulossa on vaikeita aikoja, kipeitä leikkauksia ja kuohuntaa työmarkkinoilla.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituspaineissa ei ole mitään uutta, vaikka nyt niin esitetään. Katsotaan, miten miljardin leikkaaminen sieltä onnistuu – kokoomus tulee vielä löytämään talouspuheet edestään. Keskusta tulee puolustamaan lähipalveluita viimeiseen mieheen ja naiseen.

Oman ministeriaikansa tärkeimpänä päätöksenä Saarikko näki sen, että Suomi liittyi Natoon.

– On mielenkiintoista nähdä, millainen Nato-maa Suomesta tulee. Suomi on ollut sekä lääkäri että rauhantekijä, mutta ei koskaan riidankylväjä.

Saarikko aikoo jatkaa Keskustan puheenjohtajana ainakin ensi vuonna pidettävään puoluekokoukseen asti.

– Toivon, että ihmiset ottavat yhteyttä vielä enemmän kuin ennen ja kertovat ajatuksistaan. Varsinais-Suomen ainoana keskustan kansanedustajana en pysty toimimaan ilman teidän tukeanne. Mutta vaikka vaalit hävittiin, kukaan ei ole vienyt keskustalta sen tärkeää roolia kunnissa, siellä me olemme vielä se suurin porukka.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän