Vähä-Tulejärven rantaan saadaan laavu

0
Laavuille kannattaa ottaa omat polttopuut mukaan, Matti Becker neuvoo. Kuvassa Becker on Torren laavulla.

Vähä-Tulejärven uimarannalle tulee yleiseen käyttöön tarkoitettu laavu. Valmis laavu odottaa parhaillaan kuljetusta kaupungin varastolla. Tekninen johtaja Mika Raulan mukaan se toimitetaan paikoilleen lähiaikoina.

Laavu on tulosta viime vuonna toteutetusta osallistavasta budjetoinnista. Ehdotus laavusta tuli Matti Beckeriltä, joka tunnetaan sienineuvojana ja luontoretkien vetäjänä. Alastarolaisella veistämöllä tehty laavu on hänen mielestään onnistunut.

– Tämä on ajateltu lähinnä päiväretkikäyttöön, mutta kyllä laavussa pari ihmistä mahtuu yöpymäänkin.

Vähä-Tulejärven laavu tulee tarpeeseen, sillä tällä hetkellä Laitilassa ei ole yhtään järven rannalla olevaa, yleiseen käyttöön tarkoitettua laavua.

Uuden laavun yhteyteen tulee tulipaikka, jossa on mahdollista paistaa makkaraa tai valmistaa muuta retkiruokaa. Polttopuita paikalle ei toimiteta, joten ne jokaisen retkeilijän on tuotava mukanaan. Laavun viereen pääsee autolla. Tulta ei saa tehdä, jos ruohikko- tai metsäpalovaroitus on voimassa, mutta kaasulla toimivaa retkikeitintä voi silloinkin käyttää.

– Olisi hienoa, jos laavulle saataisiin vielä tukeva pöytä ja penkkejä. Ehkä joku taho voisi tässä asiassa avustaa, Becker sanoo.

Laitilassa on kaikkien käytettävissä olevia laavuja myös Torressa sekä Leinmäen Venälänvuorella.  Torren laavu on Laitilan säätiön, Leinmäen laavun omistaa Hiekan säätiö. Yleisiä nuotiopaikkoja on pururadalla ja Sirpunpuistossa. Lisäksi muun muassa metsästysseuroilla on laavuja, joiden käyttö on rajattu seuran jäsenille.

Laavulla yöpymiseen Becker neuvoo ottamaan lämpimät varusteet.

– Hyvä makuualusta ja sen alle vielä eristävä alumiinipeitto, kunnon makuupussi. Makuupussiin kannattaa mennä nukkumaan mahdollisimman vähissä vaatteissa, sillä tavalla pysyy parhaiten lämpimänä. Muuten retkelle kannattaa laittaa merinovillakerrasto alimmaiseksi, se on huippumateriaali.

Suomalainen jokamiehenoikeus takaa varsin suuren vapauden kulkea metsissä ja kerätä marjoja ja sieniä. Retkeilijän on kuitenkin huolehdittava siitä, ettei hän jätä jälkeensä roskia eikä vahingoita luontoa millään tavalla. Puista ei esimerkiksi saa repiä tuohta eikä ottaa oksia makkaratikuiksi. Tulenteko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin ja muualla kuin yleisillä nuotiopaikoilla siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

Vähä-Tulejärvellä on myös luontopolku. Noin viiden kilometrin mittainen polku lähtee uimarannalta ja kiertää järven. Luontopolun voi kiertää joko kävellen tai maastopyörällä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän