Valkolakin jälkeen jatko-opintoja, armeija tai välivuosi

0
Veeti Toivonen ja Rebekka Kuusisto ovat tämän kevään ylioppilaita.

Laitilalaiset Veeti Toivonen ja Rebekka Kuusisto saavat painaa ylioppilaslakin päähänsä tänä keväänä yhdessä 39 muun Laitilan lukion ylioppilaan kanssa. Sekä Toivonen että Kuusisto kertovat omien kirjoitustensa sujuneen ihan hyvin.

Toivonen kirjoitti tänä keväänä pitkän matematiikan, fysiikan ja äidinkielen sekä viime syksynä ruotsin ja lyhyenä vieraana kielenä englannin.

– Valitsin ruotsin ja englannin, koska niitä tarvitaan aina. Matematiikassa olen aina pärjännyt ja fysiikan valitsin siksi, että se liittyy siihen, mikä minua kiinnostaa, Toivonen kertoo.

Toivonen on hakenut ensisijaisesti Tampereen teknilliseen yliopistoon opiskelemaan diplomi-insinööriksi. Hän on laittanut hakemuksen energiamurroksen, sähkötekniikan ja tuotantotalouden opintoihin.

Kuusisto hajautti kirjoitukset kolmeen osaan ja kirjoitti jo vuosi sitten keväällä terveystiedon. Sen jälkeen hän kirjoitti vielä lyhyen matematiikan, äidinkielen, psykologian, ruotsin ja pitkän englannin.

– Tykkään terveystiedosta ja psykologiasta. Ajattelin, että jatkossa opiskelen jotain sellaista, missä niistä on hyötyä, Kuusisto kertoo.

Hän on hakenut lukion jälkeen pariin eri tradenomikoulutukseen ja yhteen Wellness-liiketoiminnan tutkinto-ohjelmaan.

– Mutta en ole vielä ihan varma, otanko opiskelupaikan vastaan jos saan sen, Kuusisto sanoo.

Hän harkitsee opintojen aloittamisen sijaan pitävänsä välivuoden opinnoista ja käyvänsä töissä.

Jos lukio-opintojen sujuvuutta peilaa siihen, miten kirjoitukset ovat sujuneet kumpikin tuoreista ylioppilaista pitää taaksejääneitä opintoja onnistuneina. Laitilan lukiossa hyvää oli yhteisöllisyys.

– Kaikkit tietävät toistensa naamat ja tuntevatkin toisensa.

Kuusisto kuvailee opetusta henkilökohtaiseksi, joskin molemmat kertovat opettajien vaihtuneen toisissa aineissa usein.

– Mutta jos isoihin lukioihin vertaa, niin opettajat tuntuvat tutuilta, Kuusisto sanoo.

Kumpikaan ei kovin vakavasti harkinnut muita kouluvaihtoehtoja kuin oman paikkakunnan lukiota. Toivosella kävi mielessä myös ammattiopintoihin hakeutuminen. Kuusisto muistaa miettineensä myös Rauman lukiota.

– Tänne jäämisen puolesta kuitenkin puhui se, että kaikki kaverit olivat täällä, ja olisihan Rauman lukio ollut tosi iso tähän verrattuna. Laitilan lukio oli koko ajan vahvin vaihtoehto, Kuusisto sanoo.

Ennen jatko-opintoja, välivuotta tai Toivosen kohdalla armeijaan astumista kummallakin on edessään ylioppilasjuhlat. Toivonen kertoo, että hänen juhliinsa on tulossa noin 30 henkeä. Kuusisto arvelee, että hänelläkin vieraita on joitakin kymmeniä.

– Sukulaiset ja lähimmät ihmiset tulevat, Kuusisto kertoo.

Ylioppilastodistuksen suuri painoarvo ei kerää kiitosta

Keväästä 2020 lähtien valtaosa opiskelijoista valitaan jatko-opintoihin todistusvalinnan perusteella. Sekä Veeti Toivonen että Rebekka Kuusisto pitävät ylioppilastodistuksen paino-arvoa jatko-opiskelupaikkojen jaossa liian suurena. Kuusiston mukaan voi olla, että opiskelijan motivaatio opiskella itseään kiinnostavaa alaa on korkea, vaikkei opiskelija olekaan kyennyt panostamaan lukion pakollisiin opintoihin.

– Ylioppilastodistus arvottaa ihmistä, vaikkei se välttämättä oikeasti kerro taidoista mitään, Kuusisto sanoo.

– Arvosanat perustuvat siihen, mitä kokeessa on satuttu sinä vuonna kysymään. Voi olla, että et osaa juuri niitä asioita, mutta olisit osannut ne asiat, mitä seuraavana keväänä kysytään, Toivonen lisää.

Todistusvalinnan painottaminen johtaa myös siihen, että opiskelijoiden pitää yhä nuorempina tietää, mitä haluavat tehdä lukion jälkeen.

– Jos ykkösluokalla ei kemia kiinnosta lainkaan eikä ala silloin ala opiskella pakollisten kurssien lisäksi ja kolmosella huomaa, että sitä olisi tarvittukin siihen alaan, josta on kiinnostunut, niin sen opiskeleminen ei ole enää edes mahdollista siinä vaiheessa, Toivonen kertoo.

Vuonna 2020 käyttöön otettu pisteytysmalli on saanut laajaa kritiikkiä. Pisteytysmallia ollaan parhaillaan uudistamassa ja uusi malli tulee voimaan keväällä 2026. Toukokuun aikana yliopistot päättävät uusista linjauksista. Muutos koskee niitä lukiolaisia, jotka aloittavat opintonsa tulevana syksynä.

Katso Laitilan lukion ja muiden varsinaissuomalaisten lukioiden kevään ylioppilaiden nimet täältä.