Vuokkomatto on kevään pysäyttävin näky

0
Kruunajaistunnelmissa liikkeellä ollut Sari Väätäjä iloitsi, kun Kirsti Salon myyntipöydältä löytyi Royal Blue -vuokkolajike.

Pirkko Varjo

Sari Väätäjä kävi katsomassa, löytyisikö Muurilan esittely- ja koepuutarhan ja Vakka-Taimen järjestämästä Vuokkopäivästä jotain, mitä omassa puutarhassa ei vielä ole. Ja löytyihän sieltä, ainakin kauniin sininen Royal Blue -lajike, joka lähti saman tien Sarin mukana Haaroon.

– Sopii loistavasti tähän päivään, kotipuutarhuri iloitsi ja viittasi Lontoossa samaan aikaan menossa olleisiin kruunajaisiin.

Puutarhan teemapäivä ei olisi voinut osua parempaan kohtaan, sillä juuri nyt vuokkojen kukinta on parhaimmillaan. Vielä lehdettömien puiden alla leviävät valkoiset vuokkomatot ovat yksi pysäyttävimmistä luontonäkymistä ja varma kevään merkki. Usein tästä kauneudesta saadaan nauttia juuri äitienpäivän alla ja valkovuokosta onkin tullut suosittu äitienpäiväkukka.

Vuokkojen (anemone) sukuun kuuluu 120 ruohovartista, matalahkoa lajia. Yllättäen sinivuokko ei kuulu tähän sukuun vaan lähisukulaisiin (hepatica), joskin kasvitieteilijöillä ei ole täyttä yksimielisyyttä asiasta. Suomessa luonnonvaraisina esiintyvät valko- ja keltavuokko sekä harvinaisena alppivuokko. Valko- ja keltavuokon risteymää sanotaan ternivuokoksi.

Kirsti Salo oli yksi vuokkopäivän asiantuntijoista. Hän päivysti vuokkopöydän takana ja kertoi, että puutarhan valikoimissa on kymmenkunta erilaista vuokkoa, väreinä valkoinen, keltainen, sininen ja jopa vaaleanpunainen. Hänen mukaansa vuokkojen kasvattaminen on hyvin helppoa, kunhan paikka on sopiva.

– Maa saa olla mieluummin hapahkoa, eikä vesi saa jäädä siihen seisomaan. Sankkaan kuusikkoon en vuokkoja istuttaisi, mutta muuten ne menestyvät hyvin monenlaisissa paikoissa, myös pensaiden ja puiden alla tai kukkapenkissä. Taimia ei kannata säilyttää ruukussa kovin pitkään vaan istuttaa saman tien. Kasvustoja voi jakaa ja näin saadaan aikaan laajoja vuokkomättäitä. Lannoitteita ei tarvita.

Sari Väätäjä kertoi kasvattavansa vuokkoja kohopenkissä, puolivarjoisessa paikassa. Innokkaalle kasviharrastajalle kohopenkki on usein ensimmäinen tilapäismajoituspaikka, kun retkiltä mukaan tarttuneet taimet on saatava äkkiä maahan.

Vuokot leviävät tehokkaasti maaversojen avulla. Myös siemenistä itää uusia yksilöitä, mutta niiden kukkimista saa odottaa pitkään. Sinivuokko leviää vain siemenistä, joita muurahaiset kuljettavat uusille kasvupaikoille.

Valkovuokko sisältää myrkyllistä ja syövyttävää protoanemoniini-yhdistettä, joka voi aiheuttaa poimijalle iho-oireita. Kasvia ei missään tapauksessa saa syödä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän