Coreplastin aurinkovoimala vihittiin käyttöön etuajassa

0
Coreplastin uuden aurinkovoimalan valmistuttua ei sen alueelle ole mitään asiaa, isot jännitteet ovat vaarallisia, voimalaa ympäröivään aitaan tulee asiasta varoituskilpiä ja sen lisäksi aluetta valvotaan videokameroilla, kertoo toimitusjohtaja Mikko Toivonen.

Arto Kanerva

Coreplast Laitilan uuteen aurinkovoimalaan tulee kaikkiaan 974 paneelia. Laitoksen vuosituotanto on noin 500 megawattituntia.

Teollisuuslaitoksen katolla on aurinkopaneeleja jo ennestään, ja uuden voimalan valmistuttua omat paneelit tuottavat noin viidenneksen kaikesta yrityksen käyttämästä sähköstä. Uuden voimalan tuotanto vastaa noin 26 omakotitalon vuotuista sähkön tarvetta.

– Uuden voimalan piti alkujaan valmistua kesäkuun loppuun mennessä, mutta materiaalien saantivaikeuksien vuoksi taidetaan mennä pari viikkoa heinäkuun puolelle, ennen kuin sähkön tuotanto käynnistyy, kertoo Coreplast Laitilan toimitusjohtaja Mikko Toivonen .

Aurinkovoimalan vihkiäisiä vietettiin yrityksen oman väen kesken jo juhannusviikolla. Vähän etuajassa, Toivonen myöntää, mutta nämä olivat viimeisiä päiviä ennen kesälomakauden alkua, jolloin kaikki olivat vielä paikalla.

Coreplast Laitila on neljä vuotta kuulunut tanskalaiseen SP Group -konserniin. Aurinkovoimalan rakentaminen sopii hyvin emoyhtiön tavoitteisiin. Konsernin tavoitteena on vuonna 2030 käyttää pelkästään uusiutuvaa energiaa. Toivosen mukaan yrityksen tekemän ansiosta Coreplastilla tavoite saavutetaan jo ensi vuoden alussa.

– Olemme tehneet myös paljon töitä sähkön säästämiseksi. Valaistuksessa on siirrytty käyttämään led-valoja, yrityksen konekantaa uusitaan koko ajan ja uudet koneet kuluttavat selvästi vähemmän sähköä kuin vanhat.

Coreplastin aulassa näyttö kertoo tietoja sähkön tuotannosta. Katolla olevat paneelit ovat tänä vuonna tuottaneet 107 megawattituntia sähköä, ja samalla on syntynyt hiilidioksidisäästöjä 43 tonnin edestä. Aurinkoisen kesäpäivän luulisi äkkiseltään olevan parasta tuotantoaikaa aurinkopaneeleille, mutta näin ei olekaan. Toivosen mukaan paneelit voivat kesällä käydä liian kuumina, mikä heikentää niiden tehoa.

– Parasta käyttöaikaa on kevät, hanki maassa ja siihen vielä pieni pakkanen. Silloin paneelit eivät kuumene ja päästään parhaaseen tuotantoon ja hyötysuhteeseen.

Toimitusjohtaja Toivosen mukaan kaikki tehdyt ja tulossa olevat investoinnit osoittavat yrityksen omistajilta sitoutumista toiminnan kehittämiseen. Uuden aurinkovoimalan kokonaiskustannukset ovat noin 700 000 euroa. Viime vuonna Coreplastiin hankittiin seitsemän uutta ruiskuvalukonetta, joista viisi on korvaavia hankintoja vanhojen tilalle ja kaksi uutta tuotantoa varten.

­– Meillä on kaikki mahdollisuudet laajentaa tuotantoamme, mutta sen toteuttaminen tietysti riippuu yrityksen liikevaihdon kehityksestä. Meillä on yksi kylmä varastotila, joka lämpöeristämällä voidaan ottaa tuotantokäyttöön. Sinne mahtuisi 10–12 konetta. Lisäksi voidaan tietysti myös rakentaa uutta hallitilaa, ja sillä tavalla saada tilaa uusille koneille.

Coreplast Laitilan palveluksessa on kaikkiaan 110 henkeä ja Toivosen mukaan muottihuoltoon ja ruiskuvalumuottiasentajiksi kaivataan lisää väkeä.

– Hankalaksi työntekijöiden saamisen tekee osaltaan se, että muovialan koulutus on Suomesta käytännössä loppu. Olemmekin ryhtyneet kouluttamaan väkeä itse, nytkin on koulutuksessa kolme asentajaa. Teemme tässä yhteistyötä Satakunnan Ely-keskuksen ja muiden läntisen Suomen muovialan toimijoiden kanssa.