
Koululaisten pitkät kesälomat eivät aina käy yksiin vanhempien lyhyempien kesälomien kanssa. Sekä Laitilan kaupunki että Pyhärannan kunta ovat ojentaneet auttavan kätensä koululaisten perheille ja järjestäneet lapsille kerhotoimintaa kesäkuuksi.
Asia on ratkaistu Laitilassa ja Pyhärannassa hiukan eri tavalla, mutta lopputulos on sama: koululaisille on tarjolla sopivaa lomatekemistä samalla kun vanhemmat ovat vielä töissä.

Laitilassa perheille maksullista kesäkerhotoimintaa järjestetään jo toista vuotta peräkkäin. Laineen talolla järjestettävä toiminta on suunnattu 1.–2.-luokkalaisille sekä erityistä tukea tarvitseville vanhemmillekin koululaisille. Sari Lukkala vastaa jo toista vuotta kesäkerhotoiminnan käytännön järjestelyistä ja toiminnan suunnittelusta.
Iso osa lapsista on koko neljän viikon jakson, mutta osa lopettelee jo kesäkuun puolivälissä ja toiset tulevat toimintaan mukaan kahdeksi viimeiseksi viikoksi.
– Meillä on tässä koko ajan 15–20 lasta kerrallaan, Lukkala kertoo.
Lasten toiveita kyseltiin kerhon alkupäivinä. Yksi toiveista oli roskien kerääminen keskustasta. Ahkerat kerholaiset keräsivät Miljoona roskapussia -kampanjaan viisi pussillista roskia.

Laitilan sivistystoimen palvelupäällikkö Nestori Mäkelän mukaan ensimmäisen kerhovuoden hyvät kokemukset antoivat aihetta järjestää täksikin kesäksi toimintaa. Kerhossa työllistetään koulujen aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajia.
– Heille kesäkerho on osa kesäajan työtehtäviä, jolloin vuosilomien riittävyys yksilötasolla on järjesteltävissä, Mäkelä kertoo.
Kerhotoimintaa pystyttiin tarjoamaan kaikille kiinnostuneille perheille.
– 25 lapsen kiintiö osoittautui sopivaksi niin tarpeen, henkilöstöresurssin kuin tilojenkin puolesta, Mäkelä sanoo.
Pyhärannassa kolmessa kylässä järjestettävä kerhotoiminta on maksutonta, mutta päivän aikana ei ole tarjolla ruokaa eikä kerhossa järjestetä kuljetuksia mihinkään vaan lapset liikkuvat mahdollisille retkille omilla pyörillään. Kerhotoimintaa järjestetään Ihodessa, Rohdaisissa ja Reilassa. Jokaisessa kylässä on aikuisen ohjaajan apukäsinä kaksi nuorta kesätyöntekijää.

Reilan koulun johtajan Outi Salon mukaan kerholle vaikuttaisi olevan kysyntää, sillä Reilassa ja Ihodessa kerhoon on ilmoittautunut 15 ja Rohdaisiin 12 osallistujaa. Lisäksi kerho on houkutellut paikalle myös sellaisia, jotka eivät olleet etukäteen ilmoittautuneet. Ketään ei ole käännytetty pois.
Kerhon osallistujamäärä elää päivittäin. Viime viikon keskiviikkona Reilan rannalla oli kymmenkunta kerholaista.
– Tämä on osallistujille vapaaehtoista eli jos ei joku aamu jaksa herätä niin kerhon voi jättää väliin, Salo kertoo.
Kesätoiminta myös työllistää paikallisia nuoria. 16-vuotias Joona Peltola toimii Reilan kerhon vastuuohjaajan Raija Telenin apuohjaajana. Peltola haki työhön, koska se oli lähellä kotia ja hän arveli saavansa siitä erilaista työkokemusta.
– Me olemme tähän mennessä pelanneet paljon ulkopelejä, ja joskus välipalan jälkeen olemme pelanneet sisällä lautapelejä, Peltola kertoo.
“Toivottavasti kerholle on jatkoa ja muutkin kunnat ottavat mallia”
Pyhärannassa maksuton kerhotoiminta on ehtinyt kerätä kiitosta vanhemmilta.
– Olimme etukäteen huolissamme siitä, miten kesäkuu sujuu, koska olemme molemmat töissä, ja yhdeksänvuotias on vielä aika pieni. Naapureiden kanssakin ehdittiin jo miettiä, että miten kesä menee, erään kerholaisen äiti Niina Laine kertoo.
Vanhemmille on ollut helpottavaa tietää, ettäpoika saa viettää aikaa tuttujen kavereiden kanssa jaaikuisen valvonnassa viisi tuntia päivässä.
– Se on tosi iso osa omaa työpäivää.
Jos kerhotoimintaa ei olisi ollut, koululainen olisi todennäköisesti ollut paljon yksin kotona. Lisäksi vanhemmat olisivat joutuneet järjestelemään töitään.
– Ja varmasti olisi paljon ollut soittelua töihin ja kyselyä, milloin tullaan kotiin.
Laine muistaa omasta lapsuudestaan kokeneensa itsensä yksinäiseksi kesälomalla ennen kuin vanhemmat ovat päässeet jäämään kesälomalle. Joka päivälle ei riittänyt tekemistä eikä sääkään aina sallinut ulkotouhuja.
– Senkin puolesta olen tähän kerhoon tosi tyytyväinen. Toivottavasti tälle on jatkoa ja muutkin kunnat ottavat mallia, Laine sanoo.
Vilhelmiina Wilen-Mannosen perheestä Reilan kerhotoimintaan on osallistunutsyksyllä neljännelle luokalle menevä poika ja satunnaisesti myös hänen isoveljensä, joka menee jo kutosluokalle.Vanhempi poika ei enää kesäkerhoa tarvitsisi, eikä ole harrastuksensa vuoksi ollutkaan paikalla ihan joka päivä.
– Tämä on ollut tosi hieno juttu. Vanhempien ei tarvitse miettiä lasten kesähoitoa eikä lasten ole tarvinnut olla yksin pitkiä päiviä kotona. On turvallinen olo, kun lasten perään katsotaan ja heillä on siellä mielekästä tekemistä, Wilen-Mannonen kertoo.
Kesäkerhotoiminnan hyviin puoliin kuuluu myös se, että se on vapaaehtoista ja vapaamuotoista.
– Kerhosta voi lähteä aikaisemmin perheen oman aikataulun mukaisesti eikä siellä ole pakko olla yhdeksästä kahteen. Se ei ole sitovaa, Wilen-Mannonen sanoo.
Nuorten ohjaajien työllistäminen on Wilen-Mannosen mielestä hieno juttu.
– Reilan kerhossa olevat pojat ovat koulun vanhoja oppilaita ja hyvin pidettyjä nuorempien joukossa. Pienessä kyläkoulussa on läheiset välit lapsilla. Kivaa, että kerhossa on tuttuja nuoria. Lapset on senkin puolesta innoissaan.