Kaupunginjohtaja munatestissä – Tämä testitulos ei ota pannuun

0
Lauri Kattelus on kehitellyt maailman parhaan omeletin reseptin.

Ex-kaupunginjohtaja Jukka Alkio toimi Laitilan Munamarkkinat ry:n puheenjohtajana peräti 30 vuotta. Viime keväänä tehtävään valittiin kaupunginjohtaja Lauri Kattelus . Koska vastuu Munamarkkinoista edellyttää vankkaa munatuntemusta, on pakko laittaa hänet testiin. Katsotaan, miten Katteluksen käy, munaako kaupunginjohtaja vai ei.

Oletko nyt vastuussa Suomen hauskimmasta tapahtumasta?

– Ympäri Suomea on kyllä hauskoja tapahtumia, mutta aivan varmasti Munamarkkinat ainakin TOP-10:ssä on.

Mikä Munamarkkinoissa nyt muuttuu, kun vetäjä vaihtui?

– Munamarkkinat on poikkeuksellisen vahva tapahtuma, niinpä sitä pitää uudistaa maltillisesti. Olemme kuunnelleet ihmisten palautteita ja säilyttäneet ainakin sen, mistä on tullut hyvää palautetta.

– Munamarkkinoilla on ohjelmaa kaikenikäisille. Itseäni kiinnostaa erityisesti Teatteriryhmä Rollon Umpimähkän kuninkaalliset -esitys sekä munaruokakilpailu.

Jos sinun pitäisi kokata jotain munista, niin mitä syntyisi?

– Maailman paras omeletti. Ihan totta. Poikamme kummitäti on ranskalainen. Hän asuu Brysselissä. Kun olimme siellä käymässä, paistoin omeletin ja hän kehui, että se oli paras omeletti, jonka hän on koskaan syönyt.

– Olen kehitellyt reseptin itse. Sekoitetaan kolme munaa ja kolme lusikallista maitoa. Paistetaan omeletti valurautapannulla voissa. Omelettiseosta vedetään kasaan pannun keskelle. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Päälle laitetaan gruyère-juustoa ja kevätsipulia. Omeletti saa jäädä puoliraa´aksi.

– Omeletti ei koskaan odota ruokailijaa, vaan ruokailija odottaa omelettia. Tämän opin jo koulussa 7. luokalla kotitaloustunnilla.

Mitä kananmunien tuotantotapoja tiedät?

– Ainakin on luomu, virike ja vapaiden kanojen munia.

Suomalaiset syövät keskimäärin 12 kiloa munia vuodessa. Oletko keskimääräinen munan kuluttaja?

– Onpa vaikea kysymys. Meille kotiin ostetaan noin kymmenen munaa viikossa. Ne kyllä käytetään. Aika paljon munia käytetään kokkaukseen ja leipomiseen.

Monenko minuutin muna?

– Neljän.

Paistettuna vai keitettynä?

– Pelkkä muna keitettynä, päälle sormisuolaa.

Mitä munia olet syönyt?

– Kananmunia ja viiriäisen munia.

Miten arvioit Laitilan menestyvän munilla?

– Kun kananmunatuottajia kuuntelee, niin eihän se kovin helppo laji ole pärjätä, mutta uskon, että kyllä täällä menestytään.

– Kun Munaxin tuotantoa miettii, niin siinä vain taivas on rajana. Munasta voi kehitellä vaikka minkälaisia tuotteita. Onhan muna terveellinen elintarvike ja hyvä proteiinin lähde, joka ei ole lihaa. Ja näyttää pakkaamotoimintakin menestyvän.

Harrastat kuvataiteita. Jos sinun pitäisi maalata muna, niin minkälainen siitä tulisi?

– En ehkä maalaisi munaa, mutta kukon maalaamista olen pohtinut. Hannu Väisänen on maalannut kukkoja ja inspiroiduin niistä. Kukko on hieno otus.

Kumpi oli ensin, muna vai kana?

– Muna oli ensin. Eikös Kalevalassa ollut ensin sotkan muna?

Testitulos: Kattelus selvitti testin kiitettävästi. Hänen munatietämyksensä riittää mainiosti uuteen tehtävään.