Kesä ja valo – Vuoden pisin päivä on huomenna keskiviikkona

0

Nyt on iltavirkkujen aika viipyillä pitkissä kesäilloissa. Varsinkin kuumien kesäpäivien jälkeen lempeän lämmin ilta kutsuu luokseen ja hyväilee kylmiin sääoloihin tottuneita suomalaisia.

Aamuihmisille päivä sarastaa jo ennen kukonlaulua. Pitkästä aamusta pääsee nauttimaan monta tuntia ennen kuin on aika tarttua päivän askareisiin.

Ihan yöttömästä yöstä ei eteläisessä Suomessa päästä nauttimaan, mutta juhannuksen aikaan päivän pituus on Laitilan leveyksillä pitkä, yli 19 tuntia. Kesäpäivänseisaus eli vuoden pisin päivä on huomenna keskiviikkona.

Silloin Aurinko nousee Laitilan seudulla aamuyöllä varttia vaille neljä. Horisonttiin Aurinko laskee yöllä vasta ennen puoli kahtatoista.

Kesäpäivänseisaus tarkoittaa, että silloin pohjoinapa on kallellaan kohti aurinkoa, jolloin Auringon valonsäteet pääsevät napapiirin pohjoispuolelle jokaisen vuorokauden tuntina. Lapissa yötön yö on alkanut jo toukokuussa ja päättyy heinäkuun loppupuolella.

Napapiirin alapuolellakin yö on valoisa. Pimeys hiipii pikkuhiljaa ja syventää hämärää, viipyy muutaman tunnin ja alkaa taas hälvetä uuteen päivään.

Juhannus tarjoaa seisahdukseen mahdollisuuden myös monelle ihmiselle. On aika nauttia valosta, lämmöstä, vehreydestä ja kesästä.

Syksyn pimeisiin on vielä aikaa. Syyspäiväntasaus, jolloin päivä ja yö ovat yhtä pitkiä, on vasta 23. syyskuuta.

Jos joku jo murehtii kesän olevan kohta jo ohi, voi hän myös ilakoida. Maapallo kiertää Aurinkoa. Talvi ja pimeys on tulossa, mutta sen jälkeen on taas kesä ja valo.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi