Keskuskatu 1978 – Aika mennyt ei enää palaa

0

Pertti Pokki

Lähden taapertamaan Mustajoen talon nurkalta, jossa alakerrassa on Salmisen ruokakauppa. Jatkan matkaa Keskuskatua, oikealle jää Shellin huoltoasema. Kymmenen vuoden kuluttua paikalle rakennetaan poliittisen kiistelyn jälkeen kunnantalo, josta tulee myöhemmin kaupungintalo. Vastapäätä huoltamoa on alettu rakentamaan kerrostaloa pienelle tontille, tehorakentamista.

Seuraava rakennus on valtion virastotalo. Talossa on poliisi, verotoimisto ja posti. Postin yhteydessä toimii Postisäästöpankki. Paikallista valtion hallintoa löytyy Laitilasta.

Ohitan Sahen valokuvausliikkeen. Jonkin matkan päässä vasemmalla puolella katua näkyy Talan kahvila, ja vastapuolella katua Laitilan Säästöpankin konttori. Säästöpankin vieressä on Laitilan Osuuspankki pankkikilpailua ylläpitämässä paikallisesti.

Osuuspankin talossa toimii myös Kantaravintoloiden omistama hotelliravintola, jonka tanssi-illat ovat suositut maakunnan alueella. Vastapäätä ravintolan ovea on Kepan grilli, joka luo nautinnollista tai joskus kyseenalaista tunnelmaa ravintolaillan jälkeen.

Laitilan Osuuskauppa tuo palveluja paikkakunnan väelle, niin ylle, alle ja sisälle laitilalaisen kroppaa. Rakennuksessa on kirjakauppa, mistä saa kaikkea tarpeellista hengen ravinnoksi. Samassa rakennuksessa olevasta ravintolasta suodaan rahaa vastaan ruokaa sekä juomaa.

Vastapäätä Osuuskaupan liikerakennunusta on Ruoka-aitta -niminen ruokakauppa ja Kansallis-Osake-Pankin konttori talon toisessa päädyssä. Siitäkin rakennuksesta löytyy ruokaa sekä rahaa.

Saavun Vihtorinkadun risteykseen. Vasemmalla on 1930-luvulla rakennettu Sinervon talo, jonka toisessa päädyssä Kuuselan Mirja pitää kukkakauppa pienessä hirsirakennuksessa. Toisella puolen Keskuskatua on OTK:lainen E-myymälä, josta laitilalainen saa tarvikkeita joka lähtöön, elintarvikkeita sieltäkin. Onpa siellä oma säästökassakin.

Keskuskadun oikeassa reunassa kadun levennyksessä pidetään Laitilan toria, jonka taustalla on hyljättynä käräjätalo. Saavun kunnantalon edustalle, josta katse luo kirkon toisella puolen olevaa Markkulan vaatetusliikettä. Vastapäätä sijaitsee Kusta Hiekan lukutupa, joka on Suomen ensimmäinen maaseutukirjasto.

Kun nyt taaperran samaa reittiä kesäkuussa 2023 en voi kun todeta, että valtionpalvelut ovat lähteneet, ruokakauppoja ei ole, kirjaa en voi ostaa ja rahalaitoksia ei ole kuin yksi. Näin on käynyt pienille paikkakunnille ympäri valtakuntamme. Tehokkuus on tullut, aika mennyt ei enää palaa.

Kirjoittaja on Laitilan valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja.