Kylvötyöt saatu päätökseen kuivissa olosuhteissa

0
Kasvukausi on noin viikon myöhässä keskimääräisestä Länsi-Suomessa. Arkistokuva: Jane Iltanen

Kylvötyöt on saatu päätökseen Suomessa, tiedottaa Pro Agria. Vain osassa Pohjois-Suomea on pieniä määriä kylvämättä.

Kylvöt alkoivat pääosin myöhässä keskimääräisestä ja tämän vuoksi kasvukausi on myöhässä noin viikon keskimääräisestä Pohjois-Pohjanmaalla, Länsi-Suomessa ja Itä-Suomen alueella. Muualla Suomessa kasvukausi on lähes keskimääräisessä aikataulussa.

Sateita on saatu toukokuun lopun ja kesäkuun alun välillä vain vähän koko Suomessa ja tällä hetkellä kasvustot kaipaisivat jo nopeasti vettä. Luvattu helle ja sateeton ajanjakso aiheuttavat kasvustojen kehitykselle ongelmia.

– Jos kuivuus ja helteet jatkuvat pitkään, sato-odotukset tulevat heikkenemään tuntuvasti, Pro Agria tiedottaa.

Rikkakasviruiskutukset ovat alkaneet


Kylvöjen jälkeen rikkakasviruiskutukset ovat alkaneet osassa Suomea. Tulevat helteet ja kuivuus aiheuttavat kasvustoille stressiä, joten ruiskutuksien ajoituksia tulee miettiä tarkkaan.

Nurmisadon korjuu on alkanut Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Suomessa ja Länsi-Suomessa. Rehunteko ajoittuu tänä vuonna juhannusviikolle ja siitä 2 viikkoa eteenpäin. Kuivaheinän korjuu alkaa heinäkuun alussa koko maassa.

Ensimmäisistä varhaisperunoista on saanut nauttia noin viikon verran.

– Varhaisperunan sato on kohtalainen tänä vuonna.

Varastoperunan istutukset on tehty ja saatiin tehtyä hyvissä olosuhteissa koko perunan kylvöalueella.

Mansikkakausi alkanee juhannuksen jälkeen


Viime viikkojen kylmä sää on hidastanut myös puutarhakasvien kasvua. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että mansikkakausi alkaa Etelä-Suomessa heti juhannuksen jälkeen.

– Suomalaista mansikkaa on jo pitkään ollut saatavilla kasvutunneleista ja kasvihuoneista.

Avomaavadelmat ovat monin paikoin aloittamassa kukintaansa. Herukat ovat etelässä raakilevaiheessa ja kohti pohjoista kukinta vielä jatkuu. Herukalla näkyy jonkin verran hallavaurioita kukissa.

– Omenaraakileiden kehitys jatkuu hyvällä vauhdilla ja omenasadosta näyttäisi tulevan hyvä.

Heinäkuun säät ratkaisevat pitkälti marjakasvien ja omenasadon määrän ja laadun mutta näillä näkymin marjasadosta on tulossa ainakin normaali. Jos kuiva kausi jatkuu vielä pitkään niin etenkin kastelemattomat marjakasvustot voivat kärsiä.

Nyt on varhaiskaalin aikaa


Avomaan varhaisvihannesten satokausi pääsee kunnolla vauhtiin juhannusviikolla. Tällä hetkellä varhaiskaalin satokausi on alkamassa ja satomäärät lisääntyvät juhannusta kohden.

Varhaisvihanneksia kuten nippuvihanneksia sekä porkkanaa, retiisiä, kaalia, sipulia ja salaattia on myös tarjolla. Etenkin kaalit ovat viihtyneet alkukesän kylmistä säistä huolimatta erittäin hyvin. Herneen kukinta on alkanut varhaisimmissa kylvöksissä.

– Kasvintuholaisia esiintyy tavanomaisesti ja niiden tarkkailu on tarpeen marja-, omena- ja vihanneskasvustoissa.