Menneisyyden äänet ja tuoksut

0

Kauppilan umpipiha on ainutlaatuinen kotiseutumuseo, koska päärakennusta ei ole siirretty mistään vaan talo on alkuperäisellä paikallaan Koukkelan kylässä Laitilassa. Tänä kesänä Kauppilan umpipihalla käyvä pystyy näkemisen lisäksi myös kuulemaan ja jopa haistamaan mennyttä elämää.

Nykytekniikka tuo museokokemukseen lisää kerroksia. Muistitiedon mukaan Kauppilassa on ollut runsaasti huonekasveja. Nyt vanhanajan huonekasveja on tuotu saliin, ja tuoksuillaan ja väreillään ne tuovat entisaikojen elämän lähemmäksi nykyihmistä. Kuuloaistinkaan merkitystä ei sovi väheksyä. Näyttelyn päivityksen myötä historiaa voi myös kuulla museoalueella, kun 1900-luvun alkupuolen tyyliin sisustetun kamarin radiosta tulee ajalle tyypillistä ohjelmaa.

Laitilan-Pyhärannan 4H-yhdistyksen lampaat toimivat paitsi maisemanhoitajina myös historian elävöittäjinä. Määkijät ovat laiduntaneet umpipihan niityillä jo silloin, kun umpipiha ei ollut museo vaan talonpoikaisperheen koti.

Kauppilan umpipiha ei ole ainoa museo, jossa nykytekniikka on herättänyt historian eloon. Ääniopastukset ja tarinalliset elementit elävöittävät historiaa jo monissa museoissa. Esimerkiksi Uudenkaupungissa Wahlbergin museossa ryhmillä on mahdollista saada rooliopastusta. Tällöin oppaana toimii itse talon emäntä eli Elisabeth Wahlgren, joka kertoo paitsi talosta myös 1800-luvun lopun elämästä Uudessakaupungissa.

Yhä useammassa museossa on nykyään paikkoja, joissa itse voi kokeilla esimerkiksi sitä, miten joku entisajan askare sujuu. Myös erilaiset pelit ovat tulleet jäädäkseen. Viime kesänä Uudessakaupungissa oli Aikamatka vanhaan Uuteenkaupunkiin -mobiilipeli, jossa suunnistettiin kaupungissa ja ratkottiin historia-aiheisia tehtäviä.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi