Onnea valmistuneille!

0

Huomenna, lauantaina, useissa perheissä juhlitaan. Moni nuori ihminen on elämänsä suuressa risteyksessä. Pienet eskarilaiset jättävät päiväkodin. Peruskoulunsa päättävät ovat uusien opintojen edessä. Ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat ovat loikkaamassa uuteen elämänvaiheeseen.

Ylioppilaat ja ammattiin valmistuneet mielletään nuoriksi, alle 20-vuotiaiksi, joilla vielä on koko elämä edessään. Tänä päivänä tämä mielikuva ei enää vastaa todellisuutta. Tässäkin lehdessä esittelemme kolme uuden tutkinnon saanutta aikuista. Yksi on täydentänyt omia opintojaan. Kaksi muuta haastateltavaamme ovat alanvaihtajia. Tämä kuvastaa tätä päivää. Harva tekee enää koko työuraansa samaa työtä, tai jatkaa edes samalla alalla. Aikuisopiskelijoita on noin 1,7 miljoonaa.

Nuoria valmistuneita aina onnitellaan ja juhlitaan, mutta myös aikuisopiskelijat ovat ansainneet juhlat ja ruusut. Aikuisopiskelijan urakka on usein vielä vaativampi kuin nuorten. Monet opiskelevat ja jatkavat silti myös töissä. Aikuisella on usein myös perhettä, kotona on pyöritettävänä sama rumba kuin aina. Se ei silti tarkoita, että opiskelu olisi raskasta. Opiskelu voi olla aikuiselle akkujen latausta. Opinnot voivat antaa jopa voimia raskaassa elämäntilanteessa, kuten yksi haastateltavistamme sanoo.

Aikuisopiskelijat viestittävät nuorille, että ihmisen ei tarvitse olla valmis 25-vuotiaana, eikä peruskoulun yhdeksäsluokkalaisen tarvitse tietää, mikä hänestä tulee isona. Ei siis huomenna kysellä valmistuneen tulevaisuuden suunnitelmista. Nautitaan vain yhdessä tästä hienosta juhlapäivästä, sillä kuten JVG biisissään toteaa: Huominen on huomenna.

Teija Uitto