Pieni ja pippurinen lukio

0

Laitilan lukio on kirinyt maakunnan parhaitten lukioitten joukkoon. STT:n vertailussa Laitilan lukio komeilee maakunnan lukioista sijalla 6. Koko maan lukioistakin Laitila on sijalla 23.

Laitilan lukio on hyvä esimerkki siitä, miten tehokas pieni lukio voi olla. Opetus on yksilöllisempää kuin isossa oppilaitoksessa. Laitilan lukiossa on satsattu myös erityisopetukseen. Lukion rehtori Kimmo Jalonen toteaakin, että Laitilan lukiossa voivat menestyä myös ne nuoret, jotka ovat tulleet lukioon hiukan heikoimmilla arvosanoilla. Kuten rehtori sanoo, Laitilan lukiossa on “hyvät kellukkeet”. Nämä kellukkeet kantavat myös pitkälle. Kun lukiosta saa hyvän pohjan, jatko-opiskelukin on helpompaa.

Vaikka Laitilan lukio menestyy, se ei silti takaa lukion tulevaisuutta. Lukiokenttä on murroksessa. Suomessa on vuoden 2021 tilaston mukaan 378 lukiota. Kun ikäluokat pienenevät, selvää on, että lukioverkko harvenee. Muutos on jo käynnissä, sillä vuonna 2001 Suomessa oli vielä 105 lukiota enemmän.

Laitilan lukion opiskelijamäärä pysyy 2020-luvulla nykyisellään, mutta 2030-luvulla opiskelijamäärään on odotettavissa iso notkahdus. Saman ongelman kanssa painitaan myös naapurikunnissa. Esimerkiksi Uudessakaupungissa oli tällä viikolla kaupunginhallituksessa käsiteltävänä valtuustoaloite, jossa väläytettiin yhtenä vaihtoehtona Uudenkaupungin ja Laitilan lukion yhdistämistä. Laitilassa yhteistyötä on tähyilty Winnovan suunnasta.

On ratkaisu sitten mikä tahansa, toivottavaa on, että nämä maakunnan lukiot pystytään säilyttämään. Ne ovat alueen identiteetin kannalta tärkeitä ja antavat nuorille turvallisen ja vahvan lähtökohdan.

Teija Uitto

teija.uitto@laitilansanomat.fi