Pitkiä odotusaikoja – Kesäksi lääkäripula ei hellitä

0

Moni suomalainen työssäkäyvä aloittaa kesälomansa juhannuksesta tai viimeistään heinäkuussa. Monessa paikassa toiminta hiljenee tai sitä pyöritetään normaalia vähäisemmin sekä sijaisten voimin.

Erityisen kriittinen tilanne on terveydenhuollossa, jossa on kärsitty liian vähistä työntekijäresursseista jo ennen lomakauden alkua. Varsinais-Suomen hyvinvointialue tiedotti jo etukäteen, että kesällä osa toimipisteistä on kokonaan suljettuna ja osa toimii supistetuin aikatauluin. Kuitenkin osa palveluista kuten Tyks Akuutin päivystys ja pelastuslaitos toimivat normaalisti koko kesän ajan.

Pyhärannan terveysasema suljettiin jo kesäkuun alussa koko kesäksi.Laitilan terveyskeskuksenvuodeosasto meni kiinni ennen juhannusta reiluksi kuukaudeksi ja laboratorio suljetaan 7. heinäkuuta reiluksi kahdeksi viikoksi.

Laitilan terveyskeskuksessa on ollut lääkärivajetta jo pitkään, eikä tilanne ole helppo lähialueella, tai koko Suomessa. On varmaa, että kesäksi lääkäripula ei hellitä. Myös hoitajien rekrytointi on vaikeutunut, mikä tarkoittaa, että loma-aikana työt hoidetaan entistäkin vähemmillä resursseilla.

Niin isompaan kuin pienempään terveydenhuollon yksikköön hakeutuva saa valmistautua siihen, että palvelua joutuu odottamaan. Paljon puhuttu terveydenhuollon kriisi näkyy ihan tavallisen potilaan näkökulmasta odotusaikojen pitenemisenä.

Kiireiseen henkilökuntaan tulisi kuitenkin suhtautua ymmärtäväisesti, sillä liian vähäinen määrä työntekijöitä ei ole yksittäisen tekijän syy. Vaarana on on, että raskaaksi käyvä kesäaika uuvuttaa nekin, jotka vielä terveydenhoitoalalla meitä kaikkia hoitavat.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi