Tarvitaanko Laitilaan lisää vuokra-asuntoja, entä miten voitaisiin edistää monimuotoista asumista? – Kaupunki käynnistää selvityksen

0
Tällä hetkellä kysyntää Laitilan vuokra-asuntomarkkinoilla on erityisesti kaksioista ja isommista perheasunnoista.

Laitilan kaupunginhallitus on päättänyt käynnistää selvityksen, jossa ensinnäkin kartoitetaan, olisiko Laitilan tarvetta rakentaa lisää vuokra-asuntoja. Toisekseen kartoitetaan sitä, millä keinoin Laitilassa voitaisiin edistää monimuotoista asumista ja siten lisätä kaupungin houkuttelevuutta. Hallituksen päätöspöytäkirjassa yhtenä monimuotoisen asumisen esimerkkinä mainitaan yhteisöllinen asuminen.

Laitilan kaupungilla on vuokrattavana yhteensä 555 asuntoa, joista toukokuun lopussa vapautuvia tai vapaana olevia oli alle 15. Osa vapautuvista asunnoista ei kuitenkaan ole esimerkiksi remontin vuoksi välittömästi vuokrattavissa eteenpäin, samoin osaa näistä vapautuvista asunnoista oli jo tarjottu asuntoa hakeneille. Ei voida siis sanoa, että vuokrattavissa olisi tuolloin ollut 15 asuntoa.

“Laitilan kaupungilla on vuokrattavana yhteensä 555 asuntoa.”

ASUNTOSIHTEERI Tiina Mäkelä toteaakin päätöksen pohjaksi tekemässään tilannepäivityksessä, että tällä hetkellä kaupungin vuokra-asuntomarkkinoilla ei valinnanvaraa juurikaan ole ja vapautuviin hyviin asuntoihin löytyy nopeasti uudet asukkaat.

Kaupungin vuokra-asuntomarkkinoille on nyt leimallista, että yhden hengen taloudet haluavat siirtyä isompaan asuntoon. Kun vielä vuosi sitten kaupungin yksiöistä oli huutava pula, nyt pulaa on pikemminkin kaksioista ja isoista perheasunnoista.

Kaupungin vuokra-asuntojonossa oli toukokuun loppupuolella 16 hakemusta, tässä luvussa eivät ole mukana ukrainalaisten hakemukset. Laitilaan on saapunut sodan keskeltä ukrainalaispakolaisia runsaasti ja monet heistä on majoitettu kaupungin vuokra-asuntoihin.

“Pulaa on etenkin kaksioista ja isoista perheasunnoista.”

LAITILASSA kuntamajoituksessa on 164 ukrainalaista. Heidän käyttöönsä on kalustettu 45 asuntoa, joista 3 vuokrattu yksityiseltä vuokranantajalta.

Viime vuoden lopussa Laitilassa oli 332 vastaanottopalvelujen piirissä olevaa ukrainalaista. Kun tilapäistä suojelua saava henkilö on oleskellut Suomessa vuoden, hänellä on oikeus hakea kotikuntaa. Toukokuun lopussa kaupungin tiedossa oli, että vajaa 50 ukrainalaista on saanut kotikunnan Laitilasta.

Kotikuntaoikeuden saaneet voivat jatkaa asumista kunnan tarjoamissa tukiasunnoissa, mutta he vastaavat vuokranmaksusta itse. Heillä on luonnollisesti myös mahdollisuus muihin asumisratkaisuihin, vaikkapa vuokrata asunto yksityisiltä markkinoilta tai ostaa asunto.

Tukiasunnoistakin on pulaa, sillä vapautuviin tukiasuntoihin on tulijoita enemmän kuin niitä pystytään tarjoamaan.

KAUPUNKI selvittää siis sekä mahdollista tarvetta rakentaa lisää vuokra-asuntoja että sitä, millä keinoin Laitilassa voitaisiin edistää monimuotoista asumista ja siten parantaa kaupungin houkuttelevuutta.

Yhdeksi toimenpiteeksi esitetään kuntalaiskyselyä, jolla voidaan kartoittaa sekä kuntalaisten että mahdollisesti kuntaan muuttavien ajatuksia siitä, millaisia toiveita heillä on asumismuotoon, ympäristöön ja palveluihin liittyen.

Yhdeksi monimuotoisen asumisen esimerkiksi mainitaan yhteisöllinen asuminen.