Värikkäät kojut, esitykset ja ihmiset valtasivat Laitilan kadut – Munamarkkinat vuosimallia 2023

0
Minimuusikot Rafael, Samuel ja Annabel kuvailevat itseään ahkeriksi ja lahjakkaiksi. Konserttiuraa heiltä löytyy jo usean vuoden ajalta. Kuva: Lahja Pavela

Auringonpaistetta, herkkuja, musiikkia ja ystäviä – niitä kaikkia löytyi Laitilan Munamarkkinoilta vuosimallia 2023. Lisäksi markkinoilla oli tietysti runsaasti erilaisia kojuja ja kioskeja, joista kävijät tekivät löytöjä.

Kojut pystytettiin aikaisin aamulla ja päiväsaikaan keskustan kadut olivat täynnä ihmisiä. Juhlahumua riitti perjantaista sunnuntaihin ja lämpö helli markkinoilla kävijöitä.

Perjantaina eniten väkeä veti Laitila Festival ,jossa esiintyivät Virve Rosti, Tauski, Freeman & Menneisyyden Vangit, Petri Nygård sekä Neon 2. Kävijöistä löytyi kaikenikäisiä eikä keneltäkään puuttunut hyvää fiilistä.

Lauantaina munamarkkinat avasi lietolainen kirjailija, toimittaja Roope Lipasti, joka kertoi käyneensä Laitilassa muutamia kertoja. Noiden vierailujen myötä hänelle on piirtynyt Laitilasta kuva eläväisenä sekä virkeänä kaupunkina.

Hän myönsikin hämmästyneensä luettuaan, että laitilalaisia on vain reilut 8 000. Laitilaa hän onnitteli siitä, että se on siis onnistunut vaikuttamaan kokoaan isommalta kaupungilta.

Lipasti muistutti useilla paikkakunnilla olevan vuotuisia tapahtumia, jotka ovat monin tavoin tärkeitä perinteitä. Munamarkkinoiden hän totesi esimerkiksi vahvistavan yhteisöllisyyttä ja huvitti yleisöä arvelemalla, että markkinat tarjoavat myös tilaisuuden ihmetellä, miten entiset luokkakaverit ovatkaan taas vanhentuneet. Eli kuten Laitilassakin jo reilun puolen vuosisadan kokemuksella tiedetään, markkinaperinteellä on sekä viihdearvoa että syvempääkin merkitystä.

Avajaisten jälkeen markkinoilla kävijät saivat nauttia musiikista, kun torilavalle astui ensin Laitilan soittokunta ja sen jälkeen Jazzkukko.

Kaupungintalon edustalla Keulapäivässä nähtiin Jannika B ja Ramses II. Jannika B nousi lavalle aplodien saattelemana ja aloitti shownsa. Noin 300 hengen yleisö lauloi mukana ja nautti lämmöstä.

Jannika B viihdytti yleisöä juttelemalla kappaleiden välissä ja muistutti useaan otteeseen veden juonnista. Kaiken tanssimisen ja laulamisen seurauksena itse artistillekin tuli kuuma ja Jannika B pitikin pienen tauon riisuakseen hansikkaansa pois. Hän kyseli myös bändin pärjäämisestä paahteessa.

Ramses II:n vuoron tullessa kuumuus hellitti hieman, kun taivaalle leijui jokunen pilvi. Erityisesti lapsia ja perheitä oli eturivissä tanssimassa musiikin tahtiin. Tietysti Ramses II esitti myös tunnetuimman kappaleensa Villieläimen ja villitsi yleisöä entisestään. Rennolla olemuksellaan artisti sai koko ajan lisää katsojia lavan edustalle.

Samaan aikaan meno jatkui reippaana myös muualla markkina-alueella. Ihmiset kiertelivät kojuja ja pysähtyivät terasseille virkistäytymään. Kaikkialta kuului puheensorinaa ja tuttuja kasvoja näkyi joka puolella.

Monelle kävijälle vanhojen tuttujen näkeminen on yksi markkinoiden pääasioista ja sen myös huomasi. Ystäväporukoiden nauru kiiri kauas ja päivän aikana nähtiin satoja halauksia.

Väriloistoa keskustan kaduille toi Samba Carioca, joka esiintyi lauantaina kahteen otteeseen. Tarttuva musiikki kiiri pitkin katuja ja sambatanssijoiden puvut kimmelsivät auringossa. Ihmiset antoivat karnevaalille tietä ja tanssijat poseerasivat iloisesti kameroille.

Illan viiletessä ja markkinakojujen pikkuhiljaa sulkeutuessa alkoi Laitila Festivalin toinen päivä. Liput myytiin loppuun. Lavan valtasivat vuorollaan Lauri Haav, Arttu Wiskari, Kuumaa ja Teflon Brothers.

Paikalla oli erityisen paljon vanhempia juuri täysi-ikäistyneiden lastensa kanssa. Festival jatkui yömyöhään saakka ja juhlafiilis jatkui auringon laskettuakin.

Sunnuntaina markkinoiden ohjelma jatkui taas vauhdikkaana. Torilavalla nähtiin muun muassa Minimuusikot, Teatteri Rollo sekä tubettaja Vilichili2. Markkinoilla riitti kävijöitä edelleen ja lakut, käsityöt sekä pehmolelut tekivät kauppansa.

Marika Raitio ja Wilhelmiina -tytär olivat Munamarkkinoilla kiertelämässä kojuja. Molemmat olivat markkinoilla jo lauantaina ystäviensä kanssa.

Mukaan oli tarttunut korvakoruja, pehmoleluja ja unelmatorttu miehelle kotiin tuliaisiksi. Kiertelyn lisäksi Raitiot olivat käyneet torilla katsomassa teatteri Rollon esitystä.

– Ihanaa kun on lämmintä, mutta välillä on liiankin kuuma, Marika Raitio huokaa.

– Hetken kuluttua lavalla nähdään Vilichili2! juontaa Jarkko Kupiainen.

Torilavan edustalla oli paljon lapsia ja nuoria, jotka seuraavat Vilichiliä Youtubessa ja Tiktokissa. Raikuvien aplodien saattelemana Vilichili nousi lavalle tervehtien yleisöä.

Kupiainen haastatteli Vilichiliä ja kyseli vinkkeja youtubettamiseen ja sen aloittamiseen. Tubettaja antoi neuvoksi pitää kaikki aistit auki ja olla oma itsensä.

Vilichilin sometyössä kiusaamisvastaisuus on tärkeä teema. Puhuessaan kiusaamisvastaisuudesta hän haluaa sen koskettavan kaikkia.

Seuraavaksi Vilichilin seuraan yleisöstä pääsi laitilalainen Werneri Nieminen. Nieminen pääsi haastattelemaan tubettajaa omilla kysymyksillään ja lopuksi ottamaan yhteiskuvia. Nieminen ja Vilichili juttelivat Laitilasta, Munamarkkinoista sekä Youtube-uran aloittamisesta.

Raumalainen Kaapo Salminen oli yleisössä katsomassa Vilichiliä. Hän oli seurannut Vilichilin sketsejä Tiktokissa jo pidemmän aikaa.

– Vilichili vaikuttaa ihan samanlaiselta Tiktokissa kuin livenäkin, Salminen toteaa.

Markkinoiden jo hiljentyessä kirkossa alkoi Minimuusikoiden konsertti. Torilavalla he soittivat pelimannimusiikkia, mutta kirkossa vuorossa oli klassisempaa musiikkia.

Minimuusikot ovat porilainen sisarussarja, johon kuuluvat 11-vuotias Samuel, 10-vuotias Annabel sekä 7-vuotias Rafael. Sisarukset ovat kaikki aloittaneet musiikkiuransa hyvin nuorina, Samuel jo heti osatessaan istua.

Ensimmäinen kirkkokonsertti pidettiin vuonna 2019 ja sen jälkeen Minimuusikot ovat esiintyneet aktiivisesti ympäri Suomea. Sisarusten pääinstrumenttina on harmonikka. Lisäksi he soittavat selloa, kontrabassoa, pianoa, kirkkourkuja sekä kaksirivistä haitaria.

Konsertoinnin lisäksi Minimuusikot kilpailevat esimerkiksi harmonikkakisoissa ja pelimannimestaruuskisoissa. Pelimanni-kisoista on takana useita ykkössijoja eri sarjoista. Sisarukset ovat pian taas lähdössä puolustamaan mestaruuksiaan. Heidän unelmansa olisi päästä maailmalle soittamaan.

– Upeeta, että sisarussarja soittaa yhdessä niin iloisesti ja ottaa toisensa huomioon, kehuu konserttia kuunnellut Katriina Pere Helsingistä.