Yhteisöllistä kasvatusta – Yksin ei tarvitse pärjätä

0

Kesälaitumelle kirmanneet koululaiset nauttivat ensimmäisistä kesälomapäivistään. Monen vanhemman työt kuitenkin vielä jatkuvat, joten lapsille keksitään monenlaista tekemistä.

Laitilassa on tällä viikolla käynnistynyt muun muassa Vakka-opiston Kesäkuvis- ja Kesäkässäkurssi. Kesäliikuntakerho aloitti toimintansa, ja Mudaisten Tipulassa on voinut osallistua kaksipäiväiselle sarjakuvaleirille.

Tekemistä on Laitilan seudulla tarjolla, mutta ongelmaksi saattaa muodostua lapsen kuljettaminen. Monen perheen pelastus ovat tukiverkot, joissa monesti korvaamaton linkki ovat isovanhemmat.

Apua voi rohkeasti kysyä myös naapureilta, ystäviltä tai muilta tutuilta, sillä suku ei läheskään aina asu samalla paikkakunnalla. Myös monet järjestöt tarjoavat keskustelu-, vertais- tai muuta tukea.

Väestöliitto on tänä keväänä nostanut esille, että vanhemmuus ei ole yksilösuoritus. Kampanjaan kuuluvat myös muun muassa Suomen evankelisluterilainen kirkko, Marttaliitto ja Lastensuojelun Keskusliitto.

Väestöliiton mukaan vanhempien kokemus yksinäisyydestä sekä uupumus- ja masennusoireilu on valitettavan yleistä. Lomalla tilanne perheessä saattaa korostua, kun kouluarjen rutiinit puuttuvat.

Väestöliitto haluaa heittää romukoppaan suomalaiseen kulttuuriin liittyvän yksin pärjäämisen ihanteen. Apua kannattaa pyytää ennen kuin koko perhe voi huonosti.

Kampanjassa kannustetaan nykyistä yhteisöllisempään kasvatukseen. Koko kylä kasvattaa -periaate on valitettavasti kärsinyt inflaatiosta yhä yksilökeskeisemmässä yhteiskunnassa.

Aikuisten on kannettava vastuuta julkisissa tilanteissa, joissa lapsi tai nuoret käyttäytyvät sopimattomasti. Vähän vieraampikin aikuinen voi auttaa ja neuvoa tai huomauttaa vaikkapa kielenkäytöstä. Myös kehuminen on sallittua. Se saattaa jopa kantaa enemmän hedelmää kuin moite.

Iida Kauppi
iida.kauppi@laitilansanomat.fi