Iltatorilla nautittiin hyvästä seurasta, herkuista ja musiikista

0
Lumikkien lettutuotot käytetään loppukesän Lapin vaellukseen sekä ensi vuoden Islantiin suuntautuvaan ulkomaanprojektiin.

Hilpeä musiikki ja tasainen puheensorina kantautui ympäri keskustaa, kun kesän toinen iltatori alkoi. Ilmassa tuoksui makeansuolainen sekoitus makkaraa ja lettuja. Torilla käyskentelevät ihmiset ostivat mansikoita, porkkanoita ja sipulia. Jotkut tutkailivat kirpputoritavaraa ja toiset jonottivat makkara- tai lettukojuille. Lavan edustan penkitkin olivat miltei täynnä, kun Laitilan pelimannit ja Ämpärporin pelimannit ryhtyivät soittamaan.

Torilla oli noin 60 ihmistä ja tunnelma oli rennon kesäinen. Pienissä porukoissa vaihtuivat kuulumiset ja silloin tällöin kuului naurun purskahduksia. Leuto tuuli puhalsi torilla saaden puiden lehdet lepattamaan.

Laitilan Marttayhdistys myi leivonnaisiaan torikojusta käsin. Myyjinä olivat Anita Hakonen ja Päivi Kylä-Heiko. Heidän mukaansa torikoju on oikein hyvä uudistus, tosin he kaipaisivat kojuun vielä kiinteitä hyllyjä. Myytävänä heillä oli erilaisia pullia, sekä suolaisia ja makeita piirakoita. Kahvia ja teetäkin tietysti löytyi. Martat kertoivat vuorottelevansa kojuvuoroissa ukrainalaisten kanssa.

– Me martat leivotaan aina itse nämä meidän myymiset, Kylä-Heiko muistuttaa.

Torin toisessa päässä partiolippukunta Laitilan Lumikit paistoi lettuja pannu kuumana. Lumikit paistavat muurinpohjalettuja lähes kaikilla iltatoreilla. Tällä kertaa lettumestareina olivat Sofia Virtanen, Saana Saloma sekä Urho Åström. Vaikka aluksi olikin ollut melko hiljaista, oli ihmisiä kuuden aikaan jo jonoksi saakka. Makea tuoksu houkutteli lisää ostajia ja taikina tirisi taukoamatta.

Laitilalainen Hannele Viitanen oli torilla ystävättärensä kanssa. Tällä kertaa mukaan tarttui mansikoita. Ystävän kanssa syötiin myös muurinpohjaletut.

– Kyllähän partiolaisten toimintaa pitää aina tukea, ja oli oikein hyviä lettuja, hän kertoo.

Viitasesta torikojut ovat hyvä lisä Laitilaan, sillä niitä on muidenkin kaupunkien toreilla. Hän pitää myös toria reunustavista kukista.

– Kukat on aina kivoja, mutta harmillisesti nämä jäävät vähän puiden varjoon, Viitanen lisää.