Katutyön katveessa

0

Vihtorinkadulla tehdään perusteellista saneerausta. Katukaivannossa uudistetaan vesi-, viemäri- ja hulevesilinjat. Lisäksi Laitilan Lämpö uudistaa kaukolämpölinjojaan. Urakasta vastaavalle Maa- ja vesirakennus Lehdolle tuli lisätyöksi vielä sähkökaapeleiden uusinta. Kun kerran katu on kaivettu auki, niin uudistetaan sitten kaikki kerralla. Näin on tietysti järkevä toimia.

Vihtorinkatu on ollut osittain pois käytöstä nyt pari kuukautta. Työt ovat edenneet aikataulussa ja jos säät suosivat, saneeraus saadaan valmiiksi syksyn alkupuolella.

Urakoitsija Ari-Pekka Lehto kiittelee, miten kärsivällisesti laitilalaiset ovat suhtautuneet saneeraustyöhön (LS 25.7.). Mitään napinaa ei ole kuulunut. Työmaa on saanut olla rauhassa jopa kesätapahtumien aikana. Monttuun on pudonnut vain yksi tyhjä juomatölkki.

Kärsivällisyyttä saneeraustyö vaatii erityisesti keskustan yrittäjiltä. Vaikka jokainen ymmärtää, että joskus tällaisetkin työt on tehtävä, kaihertavat ne silti erityisesti niitä yrittäjiä, joiden liike jää katutöiden katveeseen. Yrittäjät kertovat, että kaupanteko on kärsinyt tilanteesta. Vaikka saneerausalue on suunniteltu niin, että asiakkaat pääsevät liikkeisiin, silti asiakkaita on käynyt vähemmän. Ilmiö on tuttu muualtakin: Uudessakaupungissa yrittäjät valittelivat samaa, kun Alinenkatu oli remontissa. Turussa toriparkin rakentaminen heikensi keskustan vetovoimaa niin, että osa yrityksistä joutui lopettamaan toimintansa.

Laitilassa kyse on vain muutamasta kuukaudesta, mutta yrittäjän kannalta kvartaalin tuloista. Se on iso lovi pienyrittäjän lompakkoon. Toivottavaa on, että laitilalaiset tukevat kaupungin omia liikkeitä käymällä niissä asiakkaina myös katuremontin aikana.

Teija Uitto