Keinovalaistuksesta on hyötyjen lisäksi myös haittaa

0

Laitilassa katuvalaistus on herättänyt kummastusta. Katuvalot palavat esimerkiksi Kaivolan kylässä yöllä, vaikka osasta keskustaakin ne sammuvat. Kylän asukkaat ovat pohtineet valon haittavaikutuksia ympäristölle.

Katu- ja yleisten alueiden työpäällikkö Pekka Mäki-Taskun mukaan keskustan alueella on vielä noin 200 kappaletta vanhoja katuvalolamppuja, joiden kulutus on noin 200 wattia tunnissa. Vanhat lamput on Mäki-Taskun mukaan tarkoitus muutamassa vuodessa vaihtaa led-lamppuihin.

Led-valojen keskimääräinen kulutus, noin 20 wattia tunnissa, on vain kymmenesosa vanhoihin natrium-lamppuihin nähden. Jos vanhojen lamppujen käyttämä energia maksaa kuukaudessa 300 euroa, on vastaava lasku led-valoilla 30 euroa. Vuositasolla siis led-valot kustantavat 360 euroa ja vanhat lamput 3600 euroa, kertoo Mäki-Tasku.

– Käsittääkseni Laitilassa led-valot palaa suhteellisen yhtenäisellä periaatteella eli ne noudattavat astronomista kelloa ja tehot vaihtelevat yön 30 prosentin ja aamutuntien 70 prosentin sekä täysteholla pimeänajan aamuina, hän kertoo.

– En ole kohdannut linjausta, miten valaistusta voidaan ottaa pois käytöstä ilman, että astronominen kello sekoaa, Mäki-Tasku toteaa.

Hänellä ei ole myöskään tiedossa linjausta siitä, voisiko lamppuja sammuttaa kokonaan. Led-valo on Mäki-Taskun mukaan kirkas pienelläkin teholla, joten sen tuijottaminen yöllä ei ole yhtä mukavaa kuin ”vanhojen kellertävien” lamppujen.

Oulun yliopistossa julkaistiin keväällä tutkimus valosaasten vaikutuksista perhosiin. Tutkimuksessa todistettiin, että himmeätkin katulamput yöaikaan voivat olla perhosille kohtalokkaita.

Valosaaste pahimmillaan harhauttaa perhosentoukat tulkitsemaan loppukesän ja syksyn lyhyet päivät pitkiksi ja kehittymään koteloitumisen jälkeen heti aikuiseksi perhoseksi. Tavallisesti perhoset siirtyisivät talvehtivaan tilaan ja aikuistuisivat vasta kevään tullen.

Valosaasteen erehdyttämät perhoset eivät pysty lisääntymään menestyksellisesti syksyn olosuhteissa, eivätkä ne myöskään selviä talvesta hengissä. Tämä vähentää perhosten määrää seuraavana kesänä.

– Valosaaste vaikuttaa luontoon yhä enemmän, ja tutkimuksemme mukaan näyttää siltä, että valosaaste saattaa myös vaarantaa hyönteisten menestyksellisen talvehtimisen, akatemiatutkija  Sami Kivelä  Oulun yliopistosta sanoo.

Tutkimuksen kohteena oli ruutumittari-perhonen, joka on yöperhonen mutta siitä poikkeuksellinen, että se liikkuu myös päivällä. Ruutumittaria esiintyy koko Suomessa. Perhosten lisäksi yöllinen keinovalo häiritsee lintujen suunnistamista, sekä kiiltomatojen pariutumista.

Lämmitykseen ja jäädytykseen venttiilejä valmistavan Vexve Oy:n kirkkaat siniset valot Ukitien varrella näkyvät hyvin varsinkin pimeään aikaan. Valot ovat Laitilan liiketoimintayksikön johtaja  Pasi Niemisen  mukaan näyttävyyden ja brändin lisäksi osa turvallisuutta sekä varkauksia ja ilkivaltaa vastaan. Nieminen kertoo, että jokin aika sitten siniset valot vaihdettiin uusiin led-valaisimiin ja samalla valoteho kasvoi. Sen jälkeen niihin on kiinnitetty myös enemmän huomiota.

Vexve Oy sai ulkopuoliselta palautetta sinisten valojen valosaasteesta. Silloin asia otettiin työn alle ja päädyttiin ratkaisuun, että valot suljetaan kokonaan kello 24-05 väliseksi ajaksi.

–Tämä ratkaisu oli osin helppo ja osin jouduimme luopumaan valaistuksen perustarpeista, mutta halusimme reagoida hyvän asian puolesta, Nieminen kertoo.