Kesätorien aikaa – Tori on laitilalaisille tärkeä

0

Tori on monen paikkakunnan sydän, jonka elinvoimasta on viime vuosikymmeninä oltu huolissaan. Tori on laitilalaisillekin tärkeä. Kuntalaispalautteen ansiosta reilun vuoden kestänyt keskustan kehittämishanke on pyrkinyt elävöittämään juuri torin aluetta.

Hankkeen projektipäällikkö Antti Maantiehinno (sivu 3) kehottaa kuitenkin pohtimaan torin merkitystä, jotta tiedetään, mihin suuntaan toria halutaan jatkossa kehittää.

Onko tarve saada tori vilkkaaksi kauppapaikaksi haikailua menneisiin aikoihin vai haluavatko ihmiset edelleen tehdä ostoksia torin sosiaalisessa ympäristössä? Ulkotila on kesällä ihana, mutta syksyn ja talven viimassa vähemmän houkutteleva.

Keväällä Laitilassa järjestettiin muutaman kerran Suurtori, joka koostuu 25 kauppiaan ringistä. Kun torilla on myyjiä, tulee sinne yleensä myös asiakkaita. Voi olla, että torikauppa kokee toririnkien avulla uuden tulemisen.

Erikoiskaupat, erityisesti kivijalkakaupat, ovat isoistakin kaupungeista vähentyneet. Voisiko torilta hakea sellaiset tarpeita, joita Laitilasta ei enää saa. Jospa tulevaisuudessa ei lähdettäisi ostoksille Myllyyn vaan käytäisiin torilla. Vai onko ajatus torille aina silloin tällöin saapuvasta kauppakeskuksesta turhaa haaveilua?

Projektipäällikkö Antti Maantiehinno nostaa esille myös yhteistyön merkityksen. Laitilassa on perjantain toripäivän lisäksi kesällä torstain iltatorit. Uudenkaupungin torilla tapahtuu monenlaista, kesälauantaisin sinne vetävät teemalliset Tul toril -päivät.

Leinmäki on onnistunut vetämään väkeä isolta alueelta perjantaisiin kesätoreihinsa. Harmillista on, että vuonna 2018 aloitetut Männäisten torit Kalannissa ovat samoina iltoina Leinmäen torin kanssa. Olisi kaikille parasta, jos nämä tapahtumat olisivat eri päivinä eivätkä päällekkäin.