Kirkkoherralla kaksi seurakuntaa–Laitilan seurakunta hoitaa kesän ajan myös Pyhärannan seurakuntaa

0
Laitilan seurakunta järjestää kesän aikana jumalanpalvelukset Pyhärannassa.

Pyhärannan seurakunta pyörii tällä hetkellä lähes pyhällä hengellä. Näin voisi kepeästi kuvata Pyhärannan seurakunnan tilannetta tänä kesänä, kun seurakunnassa on vain yksi kokoaikainen työntekijä, eikä edes omaa kirkkoherraa.

Käytännössä Pyhärannan seurakunnan asioita hoitaa Laitilan seurakunta.

– Kun jo keväällä oli tiedossa, että kirkkoherran viransijaisuutta hoitava Heikki Rainio ei voi työskennellä kesällä Pyhärannassa, tuomiokapituli tiedusteli meiltä, voisimmeko hoitaa Pyhärannan seurakunnan asioita kesä-, heinä- ja elokuussa, Laitilan seurakunnan kirkkoherra Petri Laitinen kertoo.

Pakettiin kuuluu käytännössä myös kiinteistöpuolen asiat, koska Pyhärannan seurakunta on ulkoistanut myös talouspäällikön tehtävät.

Laitilan seurakunnassa mietittiin hetki, onnistuisiko Pyhärannan seurakunnan hoito kesän ajan ja lopulta Laitilan seurakunta otti naapuriseurakunnan vastuulleen. Kirkkoherra Petri Laitinen on siis kesän ajan kahden seurakunnan kirkkoherra.

Tilanne ei ole täysin tavaton, sillä esimerkiksi Taivassalon seurakunnalla ja Kustavin seurakunnalla on pysyvästi yhteinen kirkkoherra ja yhteisiä työntekijöitä. Mutta että seurakunta hoitaa väliaikaisesti toisen seurakunnan asioita, on harvinaisempi ratkaisu.

– Piti oikein tarkistaa tuomiokapitulin viranhoitomääräyksestä, että mikä sen minun hommani Pyhärannassa on. Olen siellä vt. kirkkoherra, Laitinen hymähtää.

Kun Laitinen lomailee Laitilan ja Pyhärannan kirkkoherrana toimii seurakuntapastori Henry Hemanus.

Laitinen kertoo, että papit pystyvät hoitamaan jumalanpalvelukset molemmissa seurakunnissa, kun ne on aikataulutettu tilanne huomioiden. Kun toisessa seurakunnassa on aamupäivällä jumalanpalvelus, toisessa on vasta iltapäivällä.

– Toki pystymme tekemään tilaisuuksia jonkin verran myös samaan aikaan molemmissa seurakunnissa.

Pyhärannan seurakunnan tilannetta on mietitty pitkään. Taloudellisista syistä harkinnassa on ollut seurakuntaliitos. Neuvotteluitakin on käyty kevään mittaan Laitilan seurakunnan kanssa, mutta ne eivät ole johtaneet ratkaisuihin.

Laitinen arvioi, ettei tilanne ole muuttumassa lähiaikoina.

– Meidän on kuitenkin tuotava Pyhärannan kirkkoherran virantäyttöasia Pyhärannan kirkkoneuvostoon elokuussa. Näiden kahden seurakunnan yhteistyöhön liittyen on mietittävä, miten esimerkiksi sijaisjärjestelyt jatkossa hoidetaan. Jos Laitilan ja Pyhärannan seurakuntien yhteistyötä vielä lisättäisiin, niin se merkitsisi muutoksia toimituksiin. Esimerkiksi hautauksia pitäisi tehdä myös arkipäivinä.

Taloudellisesti yhteistyö tulee Pyhärannan seurakunnalle edullisemmaksi kuin sijaisten palkkaaminen, mutta se vaikuttaisi myös toimintaan.

– Tällä mallilla yhteistyötä ei voi enää paljon lisätä.

Tuomiokapituli ei välttämättä julista Pyhärannan seurakunnan kirkkoherran virkaa haettavaksi, koska liitoshanke on vireillä.

Tuomiokapitulissa on menossa Rova 2030 -hanke. Sen tavoitteena on rakentaa seurakunnista rovastikuntien kokoisia taloushallinnollisia yksiköitä. Hallintoa keskitettäisiin, toiminta jatkuisi edelleen paikallisena. Hanke tähtää vuoteen 2030.

Rovastikuntia on tällä hetkellä viisi: Porin, Ala-Satakunnan, Nousiaisten, Paimion rovastikunta sekä Tuomiorovastikunta. Laitilan seurakunta ja Pyhärannan seurakunta kuuluvat Nousiaisten rovastikuntaan. Samaan rovastikuntaan kuuluvat myös muut Vakka-Suomessa toimivat seurakunnat, sekä Mynämäen, Maskun, Naantalin, Raision ja Ruskon seurakunnat.

Laitinen sanoo, että painetta seurakuntien määrän vähenemiseen on niin Vakka-Suomessa kuin koko hiippakunnassa.

– Totuushan on, että ellei ihmeitä tapahdu, kymmenen vuoden päästä häämöttää tilanne, että kirkon henkilöstömäärä voi olla nykyisestä vain 2/3 tai jopa vähemmän.