Kulttuurilla on tärkeä tehtävä

0

Tänä viikonloppuna Laitilassa nautitaan jälleen Jazzkukon konserteista. Näin korona-ajan jälkeen tuntuu suorastaan huojentavalta, että meillä on konsertteja, festivaaleja, markkinoita, kesäteatteria, taidenäyttelyjä ja kaikenlaisia kesätapahtumia.

Kulttuurin hyllytys korona-aikana paljasti hyvin sen, kuinka suuri merkitys kulttuurilla on. Paitsi että kulttuuri työllistää taiteilijoita, tuottajia, roudaajia, galleristeja ja monia muita kulttuurialalla työskenteleviä, kulttuuri lisää myös matkailualan sekä ja hotelli- ja ravintoalan työpaikkoja.

Kulttuurilla on valtava merkitys meille kaikille. Kulttuurin harrastaminen vaikuttaa terveyteen, hyvinvointiin ja jopa elinikään merkittävästi. Tästä on kattavaa kansainvälistä ja kansallista tutkimusnäyttöä. Kulttuuri purkaa ahdistusta, hoitaa surua, virkistää mieltä ja keventää mielialaa. Voisi jopa miettiä, onko julkisen keskustelun vastakkainasettelu vahvistunut nimenomaan siksi, että kulttuuri oli hyllytettynä pari vuotta. Kiivastuiko julkinen keskustelu, koska emme kohdanneet toisiamme? Rapistuiko empatiakykymme, koska emme ole pystyneet samaistumaan toisen maailmaan kulttuurin kautta?

Kulttuuri ja ihmisyys kuuluvat tiiviisti yhteen. Kulttuuri on kuin liima ihmisten välillä. Tänä aikana kulttuurilla on erityisen tärkeä tehtävä.

On tärkeää viestittää myös kulttuurialan ammattilaisille, miten tärkeää työtä he tekevät. Korona-aika vei heiltä työt ja tulot. Monille korona-aika oli katastrofaalinen. Silti sinnikkäästi teatterit taas pyörivät, festivaaleja taas järjestetään, konserteissa soi musiikki, taidenäyttelyistä voi ammentaa voimaa ja ymmärrystä. Me voimme tukea kulttuurin tekijöitä osallistumalla tapahtumiin.