Laitilaan muutti muualta Suomesta 290 ihmistä, mutta mistä he olivat lähtöisin?

0
Laitilasta muutti pois viime vuonna lähes 300 ihmistä ja muualta Suomesta kaupunki sai noin 400 uutta asukasta. Viitekuva.

Laitilassa asui viime vuoden päättyessä 8 366 asukasta. Vuoden 2022 kuluessa kaupunkiin  muutti muualta Suomesta 290 ihmistä. Mutta mistä he kaupunkiin päätyivät?

Tulijoista noin puolet, 144, muutti Laitilaan kolmesta kaupungista: Uudestakaupungista muutti Laitilaan 56 henkilöä ja Turusta lähes yhtä paljon, 51. Raumalta päädytään Laitilaan kolmanneksi eniten, sieltä muutti viime vuonna Laitilaan yhteensä 37 ihmistä.

Kolmen kärki erottuu selvästi, sillä neljännellä sijalla olevasta Porista muutti Laitilaan selvästi vähemmän ihmisiä, 14. Eurasta Laitilaan muutti viime vuonna 13 ja Tampereelta puolestaan 12 ihmistä.

LAITILASTA muutti pois viime vuonna yhteensä 397 asukasta. Mihin muuttoliike Laitilasta sitten suuntautuu, lähelle vai kauas?

Mielenkiintoista on, että Laitilasta muutetaan eniten juuri niihin samoihin kaupunkeihin, joista Laitila saa eniten uusia asukkaita, vaikka järjestys ei aivan sama olekaan.

Muuttajista kaikkiaan 79, eli joka viides lähtijä, suuntasi Laitilasta Turkuun. Toiseksi yleisin uusi kotipaikka oli Uusikaupunki, jonne muutti viime vuonna Laitilasta 66 ihmistä. Myös Rauman veto on vahva, sinne muutti viime vuonna 50 laitilalaista.

Neljänneksi suosituin uusi asuinpaikka on selvästi kolmen kärkeä kauempana: nimittäin Tampereelle lähti Laitilasta viime vuonna 29 ihmisen muuttokuorma.

Näihin neljään kaupunkiin suuntasi kaikista Laitilasta pois muuttavista yli puolet, kaikkiaan 224 ihmistä.

VIIDENNEKSI eniten Laitilasta muutetaan Poriin, jonne osoitteenmuutoksen teki viime vuonna kaikkiaan 17 laitilalaista. Raisio sai Laitilasta viime vuonna 15 uutta asukasta, Mynämäkeen suuntasi 13 Laitilassa asunutta ja 10 vaihtoi osoitteensa Hämeenlinnaan.

Jaetulla yhdeksännellä sijalla ovat Eura, Helsinki, Kaarina ja Pyhäranta, joihin jokaiseen muutti Laitilasta 6 ihmistä. Myös kymmenenneksi suosituin muuttokohde on jaettu sija, sillä sekä Forssaan että Harjavaltaan suuntasi Laitilasta viime vuonna 5 asukasta.

LAITILAAN muutetaan myös kauempaa. Laitilassa asui viime vuoden päättyessä 752 muualta kuin Suomesta kotoisin olevaa ihmistä. Luvussa eivät ole mukana Venäjän hyökkäyssotaa paenneet ukrainalaiset, jotka ovat vastaanottopalvelujen piirissä. Maahanmuuttajataustaisten lukumäärä kasvoi vuosina 2020-2022 reilulla 122 henkilöllä (luvussa eivät ole mukana sotaa paenneet ukrainalaiset).

Eniten Laitilassa asuu virolaisia, heitä oli vuoden 2022 lopussa kirjoilla 217 ja vuotta aiemmin heidän lukumääränsä oli lähes sama. Toiseksi eniten maahanmuuttajataustaisia tulee Laitilaan Ukrainasta. Heitä oli vuoden vaihteessa Laitilassa kirjoilla 169 (ilman vastaanottopalvelujen saajia), kun vuoden 2020 lopussa heitä asui Laitilassa 109.

Romanialaisia oli Laitilassa kirjoilla 86 ja puolalaisia puolestaan 50.

Laitilaan muuttavista maahanmuuttajataustaisista valtaosa, lähes 90 prosenttia, on lähtöisin Euroopasta.

Mistä Laitilaan muutetaan?

 • Uusikaupunki (56)
 • Turku (51)
 • Rauma (37)
 • Pori (14)
 • Eura (13)
 • Tampere (12)
 • Mynämäki (10)
 • Raisio (10)
 • Helsinki (8)
 • Pöytyä (6)

Mihin Laitilasta muutetaan?

 • Turku (79)
 • Uusikaupunki (66)
 • Rauma (50)
 • Tampere (29)
 • Pori (17)
 • Raisio (15)
 • Mynämäki (13)
 • Hämeenlinna (10)
 • Eura (6)
 • Helsinki (6)
 • Kaarina (6)
 • Pyhäranta (6)
Maan sisäistä muuttoliikettä koskevat luvut perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin. Laitilassa asuvien maahanmuuttajataustaisten tiedot ovat Laitilan kaupungin kotouttamisohjelmasta.