Lämpö tappaa

0

Tämän viikon maanantaina tehtiin kyseenalaista historiaa, kun maailman päiväkohtainen keskilämpötila nousi ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa yli 17 celsiusasteen. Tiistaina tehtiin jo uusi ennätys, kun keskilämpötila kohosi 0,17 astetta maanantain lukemaa korkeammaksi, 17,18 asteeseen.

Viime viikkoina eri puolilla maailmaa on kärsitty tavallista korkeammista lämpötiloista ja kuivuudesta. Toisaalla kuumuuden kaverina ovat rankkasateet ja tulvat. Kumpikin yhdistelmä muun muassa surmaa ihmisiä ja karjaa sekä kurittaa pahoin maataloutta.

Tutkijoiden mukaan maailman nyt havaitun keskilämpötilan kohoamisen taustalla on sekä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos että tropiikissa syntyvä ja 3–7 vuoden välein toistuva El Niño -ilmiö.

“nyt mitatut lämpöennätykset ylittynevät tuota pikaa.”

El Niñon vaikutus säähän näkyy eri puolilla maailmaa eri tavoin: toisaalla sateet voimistuvat, toisaalla taas kärsitään kuivuudesta. Mutta sen yleisvaikutus on sama globaalisti; maapallon lämpötila nousee. Vastavoimana El Niñolle toimii lämpötilaa laskeva La Niña -ilmiö.

Ilmastonmuutos voimistaa El Niñon vaikutusta ja koska sen puhti on voimakkaimmillaan noin vuoden kuluttua alkamisestaan, niin nyt mitatut lämpöennätykset ylittynevät tuota pikaa.

Lämpötilan kohoaminen ja ilmastonmuutos runtelevat joitakin maailman kolkkia paljon rajummin kuin toisia. Pohjoisesta Euroopasta käsin lämpötilan kohoamisen vakavuutta voi olla – ainakin toistaiseksi – petollisen helppo vähätellä.

Lämpötilan nousu ei näilläkään leveysasteilla suinkaan tarkoita leppoisten lämpimien kesäpäivien lisääntymistä. Tutkijat varoittavat muun muassa kuivuusjaksoista ja rankkasateista, tulvista, pohjaveden saatavuusongelmista ja vaikkapa uudenlaisista taudeista, joita mukanaan tuovat yhä laajemmille alueille lämpötilan kohotessa levittäytyvät hyönteiset levittävät.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi