Luukut kiinni – Ruokaviraston määräys sulki kanaloiden ulko-ovet

0
Juhani Torikka suhtautuu vakavasti lintuinfluenssaan ja on tyytyväinen viranomaisten nopeaan tiedottamiseen. Taustalla vasemmalla 25 000 kanan ulkokanala, jossa kanat pidetään toistaiseksi sisällä.

Arto Kanerva

Ruokavirasto perusti viime viikolla suojavyöhykkeen, jolla pyritään estämään lintuinfluenssan leviäminen siipikarjaan. Suojavyöhykkeeseen kuuluu myös Varsinais-Suomi. Lintuinfluenssaa on toistaiseksi todettu luonnonvaraisissa linnuissa sekä Pohjanmaalla tarhatuissa turkiseläimissä. Viime perjantaina löytyi Uudestakaupungista lintuinfluenssaan kuollut harmaalokki.

Suojavyöhykkeellä esimerkiksi kanaloissa käynti on sallittu vain välttämättömästä syystä, kävijöiden pitää pukeutua vain kyseisessä eläinsuojassa käytettäviin suojavarusteisiin ja hygieniasta on pidettävä tarkkaa huolta. Lisäksi lintujen rehut ja kuivikkeet on sälytettävä niin, etteivät luonnonlinnut pääse niiden kanssa tekemisiin.

Ulkokanoihin erikoistunut laitilalainen Juhani Torikka kertoo saaneensa viime keskiviikkona tiedon Ruokaviraston päätöksestä.

– Ulkokanalan luukut laitettiin heti kiinni ja kanat pysyvät sisällä, kunnes Ruokavirasto päättää suojavyöhykkeen lakkauttamisesta. Kenelläkään ei ole tietoa tämän tilanteen kestosta, joten emme voi muuta kuin seurata viranomaisten toimia. Onneksi tieto kulkee nykyään nopeasti ja se on kaikkien kannalta hyvä asia.

Torikan 25 000 kanan ulkokanalan luukut ovat tavallisesti kiinni vain öisin. Keväisin muuttolintujen aikaan on myös voimassa ulkonapitokielto, mutta silloin kanat voivat ulkoilla katoksen alla, mutta tällä kertaa kielto on ehdoton.

Ulkokanoja voidaan vuoden mittaan pitää sisällä 16 viikkoa, ennen kuin se vaikuttaa niiden luokitteluun ulkokanoiksi.

Ainakaan vielä Torikka ei ole huomannut kanoissa mitään erikoista, niiden jouduttua yhtäkkiä sisätiloihin. Ovat ehkä jopa hiukan tavallista rauhallisempia, kun ulkomaailma ei ole elämää häiritsemässä, hän toteaa.

– Lintuinfluenssa on vaarallinen tauti ja siihen pitää suhtautua sen mukaisesti. Varovainen pitää olla ja kaikkia ohjeita ja määräyksiä noudattaa tarkasti. Onhan meillä esimerkkejä Ruotsin puolelta, jossa koko tila on jouduttu tyhjentämään tuon taudin vuoksi.