Mattilan tila avoinna yleisölle sunnuntaina–Suomen suurimmat kupari- ja vakkakokoelmat nähtävänä vain tämän kerran kesällä

0
Siivosten kuparikokoelma sisältää myös tämän erikoisen jäätelönvalmistuskannun.

Pentti ja Anne Siivosen omistama Mattilan tila Kalannin Tammistossa on avoinna yleisölle ensi sunnuntaina.

– Yleisön toivomuksesta avaamme tilan nyt yhden päivän ajaksi, kertovat Pentti ja Anne Siivonen. Heidän kokoelmansa käsittää yli 10 000 esinettä, joista vain osa on tilalla esillä.

Siivoset ovat vuosikymmenten saatossa keränneet mittavan kokoelman talonpoikaisesineistöä ja niinpä Mattilan tilalla on mahdollista tutustua perinpohjin siihen, miten maalaisyhteisössä ennen elettiin.

Esineet kertovat sekä arkisesta työstä että tekijöidensä käsityötaidosta ja luovuudesta. Joukossa on myös erikoisuuksia, kuten lattialle naisen hameen alle asetettu pieni kynttilälyhty, jonka avulla pitkistä jumalanpalveluksista selvisi paleltumatta.

Mattilassa on esillä myös osa Siivosten erilliskokoelmista, joille ei löydy Suomesta vastinetta.

– Esillä on käyttöesineitä, kuten pulloja ja kannuja, mutta myös erikoisuuksia, kuten kaksi harvinaista, lasista valmistettua kuppaussarvea, kertoo Pentti Siivonen.

Siivosten vanhaa suomalaista lasia käsittelevän kokoelman pääosa on 1800-luvulta.

– Tätä kokoelmaa rakentaessamme olemme hankkineet vain täysin ehjiä esineitä, mikä on osaltaan ollut suuri haaste, sillä käytössä olleet lasiesineet eivät yleensä kestäneet vaurioitta.

Kokoelmista laajemmin on esillä myös osa Siivosten keräämästä vakkakokoelmasta, samoin osa useamman sadan juustomuotin kokoelmasta. Lisäksi yhden aitan alakerran täyttää kupariesineiden kokoelma, jonka vanhimmat esineet ovat peräisin 1700-luvulta.

Tilalla on mahdollista esitellä vain osa laajasta kuparikokoelmasta, mutta silti katsoja saa hyvän käsityksen siitä, miten monipuolisesti kupariastioita on käytetty ja miten taidokkaasti niitäkin on osattu ja haluttu koristella.

Mattilan tilaan ja Pentti ja Anne Siivosen elämänmittaiseen keräilyharrastuksen synnyttämiin kokoelmiin pääsee tutustumaan maksutta tulevana sunnuntaina 30.7. kello 11–16. Siivosten Mattilan tila löytyy osoitteesta Mudaistentie 47.