Ruaklysti: Luonnonkasvit hyötykäyttöön, tee poimulehti-vuohenputkisalaatti

0
Poimulehden supullaan olevat lehdet ovat parhaita salaattiin.

Niityiltä löytyy useita hyviä salaattina käytettäviä luonnonkasveja. Luonnontuotteiden käyttöä edistävä Arktiset Aromit – toimialajärjestö vinkkaa, että poimulehti, vuohenputki, maitohorsman ja voikukan lehdet ovat luonnonkasveista käytetyimpiä.

– Pienenä supullaan olevia lehtiä käytetään usein miedonmakunsa ja rouskuvan purutuntuman vuoksi. Tällaisia kasveja ovat poimulehti ja vuohenputki, Arktiset Aromit tiedottaa.

Poimulehden nuoria lehtiä voi lisätä salaattiin ja norjalaiset ovat käyttäneet myös kasvia pinaatin tavoin.

Renesanssin aikana poimulehden vaikutusten sanottiin nuorentavan ja kaunistavan, Arktiset Aromit vinkkaa.

– Poimulehti onkin hyvä valinta yrttikylpyihin. Kylvyn jälkeen seuraa hyvä olo ja ehkäpä sitä tuntee virkistäytyneenä itsensä nuoremmaksi ja kauniimmaksi.

Porkkananmakuisen vuohenputken tunnistaa kolmiomaisesta varresta ja kolmisormisesta lehdestä.

– Varovaisuutta täytyy olla tunnistamisessa, sillä vuohenputken näköislajeiksi mainitaan myrkylliset hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso.

Poimulehti-vuohenputkisalaatti

3 dl nuoria poimulehden lehtiä silputtuina
3 dl nuoria vuohenputken lehtiä silputtuina
Horsmanlehtiä silputtuina
2 rkl hakattuja pähkinöitä
Halutessasi lisää tomaattia, kurkkua, sipulia ym. makusi mukaan.

Kastike:
1 dl kermaviiliä
3 rkl sitruunamehua
1 tl sinappia
Ripaus suolaa ja pippuria
Resepti: Arktiset Aromit

Vinkkejä

  • Voikukan lehden ollessa ehytlaitainen ja mielellään nuori, maistuu se oivallisesti salaateissa. Maku voikukassa on karvas, mutta maku voidaan kesyttää poistamalla lehden keskellä oleva karvas lehtiruoti.
  • Maitohorsma on monipuolinen kasvi, sen lehdet sopivat nuorina salaatteihin tai lehdistä voidaan tehdä teetä. Mikäli maitohorsma on ennättänyt kukkimaan, voidaan ihanan pinkit kukat hyödyntää juomassa. Lisäämällä hiukan sitruunamehua kukkien ja veden sekaan, saadaan aikaan soman pinkin punaista juomaa.
  • Luonnonkasveja voi niputtaa ja ilmakuivata viileässä, suoralta auringon valolta suojattuna tai luonnonkasvit voidaan pakastaa. Talvella voi nautiskella kesänmakuja teenä tai vaikkapa jalkakylvyissä.
  • Saunaan voi kerätä muutamia yrttejä jalkakylpyihin. Kokoa jalkakylpy vaikkapa mesiangervon lehdistä ja nokkosesta. Viimeistele jalkakylpy valkoapilan kukilla. Anna luonnonkasvien hautua hetki noin 60 asteisessa vedessä ja sekoita itsellesi sopivan lämmin vesi jalkakylpyvatiin. Nautiskele jalkakylvystä noin 15 minuuttia ja kuivaa jalat.