Sää suosi ja kävijöitä riitti Okra-maatalousnäyttelyssä

0
Satu Lautakari esitteli OKRAssa Munaxin tuotteita, kuten salaattivalkuaista, munavoita ja uutta lusikoitavaa PURE Snack -välipalaa, väkeä riitti, arvonta ja maistiaiset kiinnostivat.

Arto Kanerva

Oripään lentokentällä järjestetyn Okra-maatalousnäyttelyn mittasuhteet ovat melkoiset, onhan kyseessä yksi Suomen suurimmista maatalousnäyttelyistä. Näyttelyalue on noin 20 hehtaaria ja sen ympärillä 50 hehtaaria pysäköintialuetta.

Näytteilleasettajia oli tänä vuonna 550 ja näyttelyvieraita neljän päivän aikana yhteensä 83 000. Lions Club Oripään järjestämän suuren tapahtuman onnistuneeseen läpivientiin tarvittiin myös satoja talkoolaisia, mikä on sekin suuri määrä, kun muistaa Oripään asukasluvun olevan 1400 hengen luokkaa.

Okra järjestetään tavallisesti kahden vuoden välein, mutta vuonna 2021 tapahtuma jouduttiin koronan vuoksi aivan viime hetkillä perumaan. Ei siis ihme, että tänä vuonna niin näytteilleasettajat kuin näyttelyvieraatkin lähtivät innolla mukaan tapahtumaan. Myös sää suosi maatalousnäyttelyä pysyen poutaisena, vaikka joka päivä hiukan satoikin.

Laitilasta Okrassa mukana olivat näyttelyn järjestäjien listauksen mukaan ainakin Laitilan Metalli Laine, Munax, Japa, Kaluste Viljanen, Avagro, LSK Poultry, Tonest Oy, Kasitori ja Samuli Simula .

Samuli Simula istuskeli näyttelyteltassaan, jossa kävi neljän päivän aikana tuttuja ja vieraampiakin tasaiseen tahtiin kahvilla ja juttelemassa kuulumisia.

– Onhan tämä mukavaa, kun näyttely taas järjestettiin neljän vuoden tauon jälkeen. Täällä on oltu mukana niin monta kertaa, että tästä on tullut tapa eikä enää osaa poiskaan jäädä. Joskus meillä on ollut myllyautokin mukana ja olemme esitelleet tarkemmin rehunvalmistusta, mutta tällä kertaa auto jäi kotiin.

Simulan mukaan maatalousnäyttely tuo mukavaa vaihtelua ja on hyvä päästä tapaamaan jauhatusasiakkaita – ja jos hyvin käy, on täällä mahdollisuus jopa saada uusikin asiakas.

Kasitori oli mukana Okrassa myymässä mansikkaa, hernettä ja vadelmaa. Myyntipisteet olivat jokaisen viiden sisääntuloportin vieressä. Jari Seikola oli tyytyväinen myynnin sujumiseen, kun oikeastaan mitään ei tarvinnut vielä takaisin kotiin.

– Sää oli hyvä ja väkeä oli paljon liikkeellä. Myynti jäi ehkä vähän pienemmäksi kuin neljä vuotta sitten, mutta kyllä tulokseen täytyy olla tyytyväinen, Seikola summaa.

Laitilalainen Tonest Oy on toiminut vuodesta 2008 lähtien Dekalb-kanojen maahantuojana. Toimintaan kuuluvat munitus ja haudonta. Kanat myydään eteenpäin untuvikkoina tai munintansa aloittavina.

– Tavalliset hankintamäärät meiltä ovat sellaista 20 000–35 000 kappaleet luokkaa. Monet munittajat hankkivat untuvikkoja ja kasvattavat ne itse, kertoo Eveliina Vihlman-Lehtonen .

Tonestin esittelyteltta oli hyvällä paikalla, ja näyttelyvieraat löysivät hyvin tiensä paikalle. Paikalle oli osunut tietysti myös siipikarjaliiton edustajia, jotka kertoivat munantuottajien alkaneen taas suhtautua luottavaisemmin tulevaisuuteen.

Ilpo Pavelan mukaan maatalous jatkaa edelleen keskittymistä ja tilojen määrä vähenee. Tämä näkyy myös kanojen kaupassa.

Toimitusmäärät ovat pysyneet samoissa lukemissa, vaikka esimerkiksi Laitilassa on enää kymmenen kanalaa. Pienet yksiköt eivät enää aikoihin ole olleet kannattavia ja vaihtoehtoina ovat tuotannon lopettaminen tai laajentaminen.