Taidekoti Ylenillä neljä taiteilijavierasta

0
. Heli Laaksonen toi pihalle näytille merimetsoa kuvaavan työnsä nimeltä "Mun syytän kaikk". Kuvaushetkellä piti ottaa "ilme".

Jussi Vaajasaari

Taidekoti Ylenin kesäkauden avajaiset pidettiin viime perjantaina Kodisjoella. Lämpimässä ja tyynessä illassa yleisö kuunteli musiikkia ja kuvataiteilijain puheenvuoroja.

Kodisjoen Taideyhdistyksen puheenjohtaja Mirja Mattila kertoi avauspuheenvuorossaan Väinö Ylenin aloittaneen betoniveistosten teon vuonna 1974. Ensi vuonna tulee täyteen 50 vuotta. Mattila esitteli 22. kesän taiteilijavieraat Heli Laaksosen, Miikka Lappalaisen, Tarmo Thorströmin ja Marja Lehdon. Avajaisissa jokainen heistä kertoi yleisölle töistään ja työskentelytavoistaan.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun mukana on neljä taiteilijaa.

Taiteilijapuheenvuorojen väleissä esiintyivät laitilalaiset Johanna Kaarto ja Lahja Pavela. He lauloivat kaksiäänisesti tarvitsematta äänenvahvistusta. Kaarto säesti poikkihuilulla Pavelan ja yleisön yhteislaulua.

– Esittämämme kappaleet ovat hengellisiä, mikä sopii luontevasti uskonnollisen Ylenin kodin henkeen, sanoi Lahja Pavela.

Luokanopettaja ja käsityönopettaja Tarmo Thorström on kuvataiteilija, joka on vuosia kokeillut pitsin mahdollisuuksia kuvallisessa ilmaisussa. Hänen pitsinnypläyksellä toteutettuja töitään on esillä Ylenin olohuoneessa. Thorström yhdistää eri materiaaleja ja käyttää monia tekniikoita töidensä toteutuksessa. Hän käyttää pitseissään sekä pellavalankaa että puuvillalankaa.

– Opiskeluaikanani tutustuin Pitsiviikoilla nyplääjä Impi Alankoon. Hänen oppipoikanaan sain tutustua pitsinnypläyksen salaisuuksiin, kertoo Tarmo Thorström.

Valokuvataiteilija Miikka Lappalainen on tuonut Ylenin peräkamariin suurikokoisia kuvia. Hän kertoo jo kuvaa ottaessaan miettivänsä, miltä se näyttää näyttelyssä. Hän pitää fyysistä printtiä kauniimpana kuin sähköistä kuvaa. Lappalaisen mielestä valokuvatulosteen pitää olla iso, jotta se aukeaa katsojalle kauniisti.

– Minä en osaa maalata enkä piirtää, ja kun en osaa nyplätäkään, voin ottaa valokuvia, vitsaili Miikka Lappalainen.

Suurikokoisia ovat myös Heli Laaksosen rohkein värein tehdyt maalaukset, jotka on ripustettu peräkamarin seinille. Maalaukset on toteutettu akryylivärein, joista Laaksonen pitää niiden nopean kuivumisen takia. Laaksonen selvitti yleisölle merimetsoa kuvaavan työnsä taustaa, ja luki kirjastaan merilintua kuvaavan katkelman.

– Älkkän peljästykkö, ko mää esitän tämän oikken kirjakiälell, hauskuutti Heli Laaksonen.

Kuvataiteilija Marja Lehto on saanut töidensä esittelypaikaksi Ylenin piha-aitan. Hän on työskennellessään käyttänyt useita materiaaleja, muun muassa paperia, puuta ja betonia. Lehdon betonityöt sopivat hyvin Ylenin Taidekodin betonimaailmaan. Pienehköön aittaan on saatu esille monenlaisin tekniikoin toteutettuja töitä sopiva määrä.

– Liik o liikka, ja vähä on kaunist! sanoi Marja Lehto.

Taidekoti Ylen on avoinna heinäkuussa keskiviikkoisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-16.