Tori sai viehättävät puiset myyntikojut – “Torin alueen kehittämiseen panostettu”

0
Antti Maantiehinno ja Rami Mäki ovat tyytyväisiä torin myyntikojuihin. Kojuihin tulee vielä numerot sekä Laitilan vaakunasta tuttu kukkologo.

Laitilan torille on hiljattain ilmestynyt kolme viehättävää myyntikojua, jotka ovat olleet iltatoreilla jo käytössäkin. Kojut ovat syntyneet Laitilan keskustan kehittämishankkeen myötävaikutuksella.

– Hankkeessa on kuultu eri tahojen toiveita, miten ja mitä keskustassa pitäisi kehittää ja toiveissa on korostunut erityisesti torin ja sen lähialueen, esimerkiksi Kirkkopuiston kehittäminen, hankkeen projektipäällikkö Antti Maantiehinno kertoo.

Hanke poiki myös torin kehittämiseen keskittyvän työryhmän.

– Torin kojut ovat yksi tämän työryhmän tuotos, Maantiehinno avaa ja kertoo, että lukuisissa kuntalaispalautteissa on toivottu torille joko katosta tai myyntikojuja.

KAUPUNGIN teknisen toimen työntekijöiden valmistamiin kojuihin on suuntaa antavat piirustukset tehnyt Henna Viherjälaakso ja lopullisesta fiilauksesta vastasi kirvesmies Rami Mäki. Kojuissa on huomioitu torin esiintymislavan muotokieli ja laudoituksen kuviointi, myös niiden väritys on napattu esiintymislavasta.

– Kojut saavat vielä viimeisen silauksensa, kunhan niihin Laserkeskuksessa tehtävät kukko-vaakunat ja numerot saadaan paikoilleen, Mäki kertoo.

Siirreltäviä kojuja voidaan tarvittaessa käyttää muuallakin, vaikka aivan yksinkertaista vankkarakenteisten kojujen kuljettaminen paikasta toiseen ei olekaan.

– Kojut on tehty elementteinä, eivätkä ne ihan heppoisia ole, Mäki vahvistaa.

“Toiveissa eivät ole välttämättä kooltaan isot tapahtumat, vaan pikemminkin, että olisi monenlaisia syitä tulla ja kokoontua.”

LAITILAN keskustan kehityshankkeen tavoitteena on ollut lisätä ydinkeskustan viihtyisyyttä ja turvallisuutta, saada ihmiset viettämään aikaa keskustassa, edistää liikkumista kävellen ja pyörällä.

Hankkeen ansiosta keskustaan ilmestyi kesäksi kukkaistutuksia ja penkkejä. Vaikka muitakin ideoita oli, näyttää moni niistä jäävän toteutumatta. Osa siksi, että ne eivät vain tunnu saavan tuulta purjeisiinsa, ja oman hankaluutensa kuvioon on tuonut koko kesän kestävä Vihtorinkadun mylläävä vesi-, viemäri- ja hulevesilinjojen saneeraus.

– Hankkeen tiimoilta on koitettu löytää ratkaisuja asioihin, jotka on koettu ongelmallisiksi.

Yksi konkreettinen asia on esimerkiksi miettiä, mikä taho kaupungin organisaatiossa on mistäkin toriin liittyvästä asiasta vastuussa.

– Että kaikki tietäisivät, kenelle kuluu vaikkapa torin siivoaminen, Maantiehinno avaa.

Kaupunki on panostanut torin viihtyisyyteen muun muassa uusimalla alueen valaistuksen.

“Laitilassa on runsaasti aktiivisia toimijoita, jotka järjestävät paljon toimintaa.”

Antti Maantiehinno ja Rami Mäki kertovat torin kojuissa toistuvan viereisen lavarakenteen muotokieli, mikä näkyy esimerkiksi luukussa.

KAUPUNGIN keskustan kehittämishankkeen hankekausi on edennyt loppumetreille, sillä hanke jatkuu syyskuun loppuun. Laitilassa onkin hyvä jatkaa keskustelua muun muassa siitä, mihin suuntaan torin aluetta halutaan kehittää.

– On ylipäänsä mietittävä, mikä torin merkitys on. Se on tietysti kauppapaikka, mutta yhä selkeämmin kaupunkien keskustojen toivotaan olevan tapahtumapaikkoja ja sosiaalisia tiloja, joihin tullaan viettämään aikaa tavalla tai toisella.

Maantiehinno kertoo tällaisten toiveiden näkyvän niin Laitilassa kuin isommissakin kaupungeissa tehdyissä kyselyissä.

– Samansuuntaiset ajatukset siis toistuvat. Suuntaus näkyy myös globaalisti.

“Kaupunki on panostanut torin viihtyisyyteen muun muassa uusimalla alueen valaistuksen.”

IHMISTEN toiveissa eivät isossa roolissa ole välttämättä kooltaan isot tapahtumat, vaan pikemminkin se, että olisi monenlaisia syitä tulla ja kokoontua. Eli voisi olla toimintaa, myyntiä, pelejä, erilaisia tapahtumia. Maantiehinno muistuttaa kaikenlaisen toiminnan vaativan tekijöitä.

– Laitilassahan on paljon aktiivisia toimijoita, jotka järjestävät paljon toimintaa, vaikkapa kulttuuritapahtumia. Nähdäkseni tilanne on se, että heillä on jo nyt kädet täynnä työtä. Eli jos toivotaan lisää aktiivisuutta, tarvittaisiin myös lisää tekijöitä, hän summaa.

KESKUSTAN kehittämishankkeen herättämä keskustelu ja sen aloittama pohdinta keskustan kehittämisestä on ollut arvokasta.

Myös tieto on lisääntynyt valtavasti, kun ollaan esimerkiksi tutustuttu muiden tekemiin ratkaisuihin ja hankkeisiin.

Maantiehinno korostaa myös alueellisen yhteistyön merkitystä.

– Esimerkiksi Laitilalla ja Uudellakaupungilla on keskenään tosi aktiivista ja hyvää kehittämistyötä. Seudullisesti olisi laajaankin yhteistyöhön hyvät edellytykset.