
Heinää nostettiin seipäille viime lauantaina Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pellolla. Mitä parhain sää suosi heinäntekoa.
– Ajatuksena on edistää käsillä tekemistä ja perinteiden vaalimista, sanoo Laitilan-Pyhärannan 4H-yhdistyksen varapuheenjohtaja Krista Topi .
4H-yhdistys oli aiempien vuosien tapaan kutsunut talkooväkeä heinätöihin.
– Rautakanki uppoaa ensin kuivan maan läpi, mutta sitten tulee vastaan märkä ”järven pohja”, sanoo Erkki Huhtamaa , joka pystyttää peltolohkolle heinäseipäitä suoriin riveihin.
Wirvoitusjuomatehtaan heinäpellolla oli jo aamu yhdeksältä talkoissa viisi henkilöä.
– Piti tulla kokeilemaan heinien seipäille nostoa, kun edellisestä kerrasta on kulunut jo 47 vuotta, sanoo Hannu Mikola , jolta työ sujuu riuskoin ottein.
Kaikki yksitoista 4H-yhdistyksen lammasta saavat Wirvoitusjuomatehtaan pellosta vuotuisen rehunsa. Lampaat laiduntavat juomatehtaan pellolla elokuun loppuun asti ja joinain vuosina pitkälle syyskuuhun.
– Tämä on meille ensiarvoisen tärkeää. Meillä on sellainen win-win -tilanne, jossa sekä juomatehdas että yhdistys hyötyvät lampaitten laidunnuksesta, sanoo Laitilan-Pyhärannan 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Riina Lindroos .
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla nähdään yhteistyön 4H-yhdistyksen kanssa tukevan tehtaan ympäristöystävällisiä arvoja. Lampaat ja heinäseipäät ovat merkityksellisiä mielikuvien kannalta.
– Näkymä pellolla on ohikulkijoille iloksi. Se saa ihmiset pysähtymään, sanoo Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Lauri Sipponen .
Heinät ja lampaat viedään talveksi Haaroon, Lindroosien omistamalle Kivimäen tilalle. Seipäille nostettava heinä on vuosien myötä muuttunut yhä ruohomaisemmaksi.
– Ensi vuonna tänne pitänee kylvää timoteita, arvelee Riina Lindroos.
Veljekset Pauli Hiekka ja Simo Hiekka sekä Jussi Mustonen paalaavat heinät talkootyönä pellon muilta lohkoilta.