Vihtorinkadusta 350 metriä urakoitu–Urakoitsija kiittelee laitilalaisia kärsivällisyydestä

0
Seuraavina viikkoina työt jatkuvat samaan malliin, saneeraus lähestyy Keskuskatua, Lari Lehto ja Ari-Pekka Lehto kertovat.

Vihtorinkadun perussaneeraus on noin puolivälissä.

– Työmaa on edennyt 350 metriä ja koko pätkä on 550 metriä, eli noin puoliväliin on päästy, toimitusjohtaja Ari-Pekka Lehto laskeskelee.

Maa- ja vesirakennus Lehto Oy aloitti saneeraustyöt Vihtorinkadulla toukokuussa. Vihtorinkadulla korjataan vesi-, viemäri- ja hulevesilinjat Eurantien ja Keskuskadun välillä. Samassa urakassa Laitilan Lämpö Oy uudistaa kaukolämpölinjojaan.

– Yhteistyö on sujunut hyvin. Meillä on kolme miestä. Vesihuollon rakentaminen määrittelee vauhdin ja kaukolämmön rakentaminen määrittelee tien peittämisen aikataulun, hän kuvailee töiden edistymistä.

Yleensä saneeraus urakoissa tulee yllätyksiä vastaan, niin tälläkin kertaa. Kun Eurantien ja Kauppakadun välistä osuutta kaivettiin, vastassa olikin yllättäen kalliota. Vesi-, viemäri- ja hulevesilinjat on rakennettava nykyisten viereen, koska vanhojen putkien on oltava koko ajan käytössä. Eurantien ja Kauppakadun välisellä osuudella vanhat linjat poikkesivat uusista suunnitelmista, joten tilaa uusille putkille ei ollutkaan.

– Onneksi on hyvät yhteistyökumppanit, josta sai nopeasti apua. Louhintaliikkeen yrittäjä oli jäämässä lomalle, mutta louhinta saatiin kuitenkin heti käyntiin, kiinteistökatselmukset vievät aina oman aikansa ja se vaikuttaa louhintatyön aloitukseen, Lehto kertoo. Urakka venyi vain parilla viikolla.

Ennaltaarvaamattomia vesikatkoja aiheuttaa vanhat vesijohdon tonttiliitokset, jotka on aikanaan tehty, mutta jotka eivät ole enää käytössä.

– Näistä ei ollut tietoa meillä eikä kaupungilla. Vesilaitokselta on saatu nopeasti asentajat paikalle, jotta vesikatkot ovat jääneet mahdollisimman lyhyiksi.

Kokonaisurakan pitäisi olla valmis syksyllä. Tarkkaa päivämäärää urakoitsija ei anna valmistumiselle vieläkään, vaikka puolivälissä ollaan.

– Jos ei sada, voi olla, että päästään etenemään aikataulua nopeamminkin, mutta jos sataa, työt hidastuvat, työnjohtaja Lari Lehto toteaa.

Työ on vaativaa, sillä vesi-, viemäri- ja hulevesilinjat ovat todella heikossa kunnossa. Lehto sanookin, että nyt oli ihan viimeinen hetki korjata linjat.

– Kaikki hulevesiputket ovat olleet täynnä hiekkaa ja betoniputket ovat niin hauraita, että ne hajoavat käsiin. Tosi huonossa kunnossa ovat.

Kun saneerausta tehdään näin keskeisellä alueella kaupunkia, poikkeusjärjestelyt vaativat myös kaupunkilaisilta kärsivällisyyttä. Sitä on urakoitsijan mukaan riittänyt.

– Yhtään poikkipuolista sanaa ei ole tullut mistään. Liikenne on sujunut hyvin ja yrittäjät ovat olleet kärsivällisiä ja joustavia. Etuna tässä on, että kiinteistöihin pääsee myös poikkikaduilta. Pitää vain miettiä, kuinka pitkä kaivutyö voidaan tehdä, että tonteille pääsee. Aina ovat ihmiset päässeet koteihinsa ja liikkeisiin on pystytty toimittamaan tavarat.

Lari Lehto on tyytyväinen sitä, että myös isojen tapahtumien ja festivaalien aikana työmaa-alue on saanut olla rauhassa.

– Munamarkkinoiden jälkeen yksi juomatölkki oli päätynyt kaivantoon, mutta se on todella vähän.

Urakoitsija Ari-Pekka Lehto sanoo, että kun Vihtorinkadun saneeraus saadaan syksyllä valmiiksi, sen jälkeen katua ei tarvitse avata vuosikymmeniin.

– Materiaaleille on 30–50 vuoden käyttöikä, että kyllä linjojen pitäisi ainakin niin kauan kestää.

Maa- ja vesirakennus Lehto Oy on ulvilalainen maanrakennusyhtiö, joka on perustettu Mynämäessä vuonna 2007.

– Päätoimisena aloin tehdä maanrakentamista oman yrityksen nimiin 2016. Nyt meillä on 12 konetta, pari autoa, traktoreita ja yhdeksän miestä, Lehto kertoo.

Urakoitsijalle Laitila on tuttu kaupunki, sillä yritys on hoitanut lumenaurausta koulun alueella taannoin kymmenkunta vuotta. Sama firma hoiti myös Valkojärventien ja hallin tien urakat.

– Onhan kaikki helpompaa, kun ihmiset ja kaupunki ovat tuttuja, Ari-Pekka Lehto toteaa.