Yhteisenä kielenä musiikki – Jazzkukko-musiikkileirin osallistujat esiintyvät tänään Iltatorilla

0
Jazzkukko-leirillä soitettiin yhdessä. Bassoa soittaa leirin opettaja Nathan Francis, pianon takana ovat Odessa Laivoranta ja häntä opettava Antonello Parisi. All of me -kappaletta tulkitsee laitilalaislähtöinen Leena Setälä.

Yy, kaa, koo, nee. Välillä tahdit lasketaan suomeksi ja välillä englanniksi. Kieli vaihtuu lennosta, mutta kommunikaatiokatkoksiaeitule. Jazzkukko ry:n järjestämä musiikkileiri houkutteli kaikkiaan kymmenkunta leiriläistä, jotka halusivat oppia rytmimusiikista. Leirillä soi muun muassa jazz, blues ja rhythm n blues.

Laitilalaislähtöinen Leena Setälä on pitkän linjan klassisen kuorolaulun harrastaja. Lisäksi hän opiskellut klassista soololaulua ja jonkin verran kevyttä laulua.

– Kesäleiri on hyvää vastapainoa arkiselle aherrukselle. Täällä on ollut hienoa, kun on päässyt tapaamaan musiikin ammattilaisia ja keskustelemaan heidän kanssaan. Leiri on muutakin kuin harjoittelua ja biisien opettelua. Tämä on ollut mieltä avartavaa, Setälä kertoo.

Jokainen musiikkityyli on kuin oma kielensä. Voidakseen ymmärtää sitä, pitää osata sen lainalaisuudet ja harjoitella sitä. Silti musiikki – kuten ei muukaan taide – tarjoile kaikille ihmisille samaa kokemusta samasta kappaleesta. Jazz ja muu rytmimusiikki on Setälälle vieraampaa kuin klassinen musiikki, jota hän on harrastanut pitkään.

Pianoa leirillä opettanut italialainen muusikko Antonello Parisi kertoi leiriläisille musiikin kielen tuntemuksen tulevan syvältä eli se ei ole samanlaista kuin puhuttu kieli. Tämä keskustelu oli Setälälle toisen leiripäivän tärkeintä antia.

– Klassisessa musiikissa minun on helpompi tunnistaa tunteita ja puhuttelevuutta. Jazzissa elementit ovat erilaisia, mutta vain jazziin ja sen sääntöihin tutustumalla avautuu mahdollisuus ymmärtää sitä, Setälä sanoo.

Ehkä ei olekaan liian imelää sanoa, että leiri on kolmikielinen. Suomen ja englannin lisäksi leiriläiset kommunikoivat musiikin kielellä.

Leiri on myös äiti-poika -aikaa, sillä myös Setälän poika osallistuu leirille. Setälä kertoo nauttineensa yhdessä laulamisesta ja soittamisesta.

– On aivan luksusta päästä soittamaan bändin kanssa ja tehdä kappale yhdessä. Tärkeintä on yhteispeli ja keskinäinen kommunikointi, jotta tiedetään, mitä toinen on tekemässä.

Lohjalla asuva ja vuosikymmeniä kitaraa soittanut Kari Puhakka hakeutui leirille oppiakseen viimeisillä soittovuosillaan vielä jotain uutta. Leirin aikana hän on oppinut jazz-komppausta ja keskiviikkona hän pääsi tutustumaan vielä soolosoiton saloihin.

– Parasta ovat olleet Kari Antilan antamat opit, hän kertoo.

14-vuotias Odessa Laivoranta on leirin nuorin osallistuja. Hän tuli leirille äitinä ehdotuksesta.

– Täällä on ollut todella kivaa. Soitan klassista pianoa ja haitaria. Täällä on tullut paljon sellaista uutta, jota ei ole soittotunnilla tullut vastaan, hän kertoo.

Laivoranta on saanut oppia muun muassa italialaiselta Parisilta, joka ohjasi häntä englanniksi ja kädestä pitäen. Leirin opettajat ovat suomalaisia tai kansainvälisiä rytmimusiikin kärkikastia. Parisin lisäksi leiriläisiä opettivat Nathan Francis (basso), Aleksi Heinola (rummut), Saana Murtojärvi (laulu) sekä brasiliainen Livio Almeida (saksofonit ja huilu). Leirin johtajan ja kitaran soiton opettajan roolissa oli Jazzkukko-festivaalin isä Kari Antila.

– Leirin tarkoitus on opettaa rytmimusiikkia kiinnostuneille ja tehdä musiikkityylejä tunnetummaksi, Antila kertoo.

Musiikkileiri on järjestetty vuodesta 2016 alkaen Jazzkukko-festivaalin alla. Tänä vuonna leirillä on hieman aiempaa vähemmän laitilalaisia, mutta leiri on kiinnostanut laajalti eri puolilta eteläistä Suomea saapuneita musiikin ystäviä.

Leiriläisistä koottu yhtye esiintyy tänään torstaina Laitilan Iltatorill. Jazzkukko-festivaali alkaa perjantaina kaupungintalolla järjestettävällä kaksoiskonsertilla. Konsertissa esiintyy Kari Antila Quartet ja ukrainalainen jazz-laulaja Mari Zhiginas Jazzkukko House Bandin kanssa.

Antila odottaa perjantain konserttia innokkaasti, sillä siellä kuullaan hänen tekeillä olevan uuden levynsä kappaleita, joita ei ole ennen soitettu Laitilassa.

– Mielenkiinnolla odotan myös ukrainalaislaulajan esitystä. En ole aiemmin kuullut ukrainalaista jazzia.

Lauantain pääkonsertti järjestetään kirkkopuistossa. Ulkokonsertit ovat aina sään armoilla. Tällä hetkellä sää näyttää enimmäkseen aurinkoiselta, mutta sateen mahdollisuuskin on olemassa. Antila kertoo kuitenkin huomanneensa viime viikolla Pori Jazzeissa, että ihmiset tulevat kyllä sateellakin festareille. Lopultahan kyse on varusteista.