Ylivoimaa ennakko-odotuksilla – Kirjalliset helmet laittavat harmaat aivosolut töihin

0

Lukuharrastus kannattaa. Yhteishyvä on listannut lukemisen hyödyiksi muun muassa oppimistulosten paranemisen ja empatiakyvyn vahvistumisen.

Lisäksi lukemalla laskee omaa verenpainettaan ja unettomuuskin hellittää. Lukemisen kiistattomien hyötyjen lisäksi sinun on mahdollista törmätä kirjallisiin helmiin, jotka pistävät harmaat aivosolusi töihin.

Itselleni tällainen tapaus on David Robsonin kirjoittama Ennakko-odotusten vaikutus. Nimensä mukaisesti kirja käsittelee, miten omia ennakko-oletuksia ja ajattelutapaa jalostamalla voi muuttaa omaa elämäänsä. Teoksessa yhdistyvät kova tiede ja käytännön esimerkit vastustamattomaksi ja helppolukuiseksi kokonaisuudeksi.

Otetaanpa esille yksi oivaltava esimerkki kirjasta. Stressillä on merkittävää vaikutusta suoriutumiseen. Kuten olet omassa elämässäsi saattanut huomata, stressi voi tilanteesta riippuen olla valtava voimavara tai riippakivi.

Kirjan esimerkki oli matematiikan koetta suorittava opiskelijajoukko. Puolet opiskelijoista sai ennen kokeen alkua tiedon, että mahdollinen jännitys ei tule heikentämään heidän koetuloksiaan. Itseasiassa jännitystä tunteva opiskelija saattaa suoriutua kokeesta muita kokelaita paremmin.

Kokeessa mukana ollut verrokkiryhmä lähti suorittamaan koetta saamatta edellä mainittua informaatiota. Lopputulos? Henkilöt, joille oli muistutettu stressin valoisasta puolesta, saivat kokeesta kymmeniä pisteitä paremman tuloksen kuin verrokkiryhmä. Tällainen henkinen yliote saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä, joka kääntää pisteiden vaa´an kielen sinun eduksesi tiukassa tilanteessa.

Ennakko-odotukset eivät suinkaan rajoitu pelkästään stressiin. Kirja käsittelee seikkaperäisesti suhtautumista ravintoon, tahdonvoimaan sekä esimerkiksi ikääntymiseen.

Ikääntymisen suhteen kirja korostaa myönteisten odotusten vaikutusta. Positiivisesti vanhenemiseen suhtautuva toipuu sairauksista kyynikkoa nopeammin. Motivoivia ovat myös esimerkit yli 80-vuotiaista kilpajuoksijoista, jotka haastavat käsityksen siitä, mihin ihmiskeho todella pystyy.

Loppuun osuvasti Aisopoksen satuja lainatakseni: ole varovainen mitä toivot, saatat saada mitä haluat.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana

tatu.ujula@gmail.com