Alastonuimarit kohtasivat hölmistyneet hirvet– Laitilan Sanomien kesämökkikyselyyn vastanneet mökkeilivät innokkaasti, mutta kesään mahtui muutakin

0
Arkistokuva: Kejjo Väänänen

Vaikka yhä useampi vapaa-ajanasunto on ympärivuoden asuttavaksi varusteltu, kesä on edelleen mökkeilyn kulta-aikaa. Laitilan Sanomien mökkikyselyyn vastanneista valtaosa on ollut tänä kesänä mökillä. Ainoastaan kaksi vastaajaa kertoi, ettei ole mökkeillyt lainkaan.

Yli puolet vastaajista oli ollut omalla mökillä jonkun verran mutta lomaan on kuulunut muutakin. Hieman alle kolmannes oli asunut mökillä käytännössä koko kesän.

Mökkien varustelutasossa on runsaasti eroja. Kyselyyn vastanneiden mökit ovat enemmän perinteisempiä mökkejä kuin nykyaikaisia vapaa-ajan taloja. 42 prosenttia kertoo, että mökillä on sähköt, mutta vesi pitää kantaa. 23 prosentilla vastaajista on mökki, jossa on kyllä sähköt ja juokseva vesi, mutta pihalla helpotusta tarjoaa ulkohuussi.

13 prosentilla on kaikki talviasuttavan talon mukavuudet ja 10 prosentilla ei ole mökkiä lainkaan.

Kyselyn perusteella näyttää, että mökkielämä tarjoilee eri ihmisille eri asioita. Neljännes piti tärkeänä omaa rauhaa ja hiljaisuutta, 22 prosenttia lähellä olevaa vesistöä, 22 prosenttia arvosti luontoa ja 18 prosenttia saunaa. Mökkiaskareisiin oli mieltynyt 6 prosenttia vastaajista.

Naapureitaan ei voi valita ja tämä pitää paikkansa myös mökkeillessä. Valtaosa kyselyyn vastanneista ei ole kuitenkaan kokenut härintää tai metelöintiä mökkinaapureilta. Muutama kertoo kokeneensa, mutta asia oli ratkennut sanomiselle.

13 prosenttia vastaajista kertoo kuitenkin kokeneensa häirintää toisinaan, mikä on harmittanut.

Laitilan Sanomat pyysi kyselyyn vastanneita kertomaan myös tarinoita mökkeilystä. Ja melkoisia tarinoita todella löytyi.

– Olimme menossa saunasta nakuina uimaan. Silmälasit olivat jääneet saunan pukuhuoneeseen, enkä nähnyt kunnolla, mutta jokin, iso tumma hahmo oli ilmestynyt maisemaan. Palasin hakemaan silmälasit, jotta näkisin paremmin. Ja näinhän minä: kaksi hölmistyneen näköistä hirveä seisomassa paikoillaan ja tuijottamassa meitä. Hetken ne siinä vielä seisoskelivat ja poistuivat sitten paikalta. Niin me pääsimme pulahtamaan veteen. Tämä tilanne naurattaa vieläkin, vaikka tapahtuneesta on vuosia. Kyllä hirviä hirvitti nähdä keski-ikäiset ihmiset alastomina, eräs kyselyyn vastanneista muistelee.

Liki tuleva luonto on jäänyt muidenkin muistelijoiden mieleen.

– Mökin ikkunasta nähty susi oli todella hieno kokemus. Marraskuussa keräilin vielä suppiksia mökkimetsästä, päivän tarve kerrallaan. Puuceetä säästävä puskapissa on jotenkin tosi vapauttavaa. Kaikki on mökillä helpompaa, pienempää, yksinkertaisempaa kuin kaupungissa. Sähköttömyys antaa ihan erilaisen rauhan tunteen.

Luonto saattaa pyrkiä myös hieman liian lähelle mökkeilijää.

– Olin mökkisaunalla pesemässä tukkaa, kun jaloissa alkoi tuntua jotain niljakasta. Pesin sampoot pois silmistä ja katsoin, mistä niljakas tunne oikein tulee. En ole ikinä huutanut niin paljon. Lattia kuhisi käärmeitä. Mies kuuli huutoni, tuli saunalle ja alkoi nauraa. Minua raivostutti, eikö hän näe, että olen kuin keskellä Hitchcockin elokuvaa. En uskaltanut liikahtaa milliäkään. Lopulta mies sai naurunsa naurettua ja sanoi, että eivät ne mitään käärmeitä ole, vaan vaskitsoja. Ihan vaarattomia liskoja. Takana oli kuiva kesä ja vaskitsat olivat hakeutuneet saunan lattiakaivosta ylös nauttimaan vedestä. Mies haki lapion ja kottikärryn ja kuskasi ”käärmeet” pois. Lattiakaivoon vaihdettiin uusi, ehjä ritilä.

Toisinaan mökit ja vapaa-ajan asunnot kulkevat suvussa pitkään ennen kuin päätyvät nykyiselle omistajalle. Mökki on nähnyt monia ihmisiä ja monenlaisia aikakausia.

– Ajatus siitä, että aikaisemmat sukupolvet ovat viettäneet aikaa täällä melkein satavuotiaassa huvilassa ja saunassa. Tänne tultiin ensin hevosella yleiseen rantaa ja siitä veneellä. Huiskutuskalliolla käytiin huiskuttamassa valkoisella liinalla, että tiedettiin tulla hakemaan. Nykyään tullaan tietä pitkin sähköautolla. Uusi sukupolvi leikkii myös isänsä pienillä leikkitraktoreilla ja muilla maatalouskoneilla.

Mökki on monelle turvasatama ja voimaannuttava paikka.

– Avioerossa mökki jäi minulle. En millään pystynyt luopumaan siitä. Mökiltä saan voimaa ja iloa jaksaa arkea. Taloudellisesti olen yksinhuoltajana hyvinkin tiukoilla. Viime syksynä oli esimerkiksi tehtävä laaja kattoremontti ja terassi uusittava. Tähän piti ottaa uusi laina pankista. Yksi operaatio mökillä on savusaunan lämmitys, joka on ihan oma kokopäiväinen operaationsa. Mutta yksi suuri elämys mökillä. Kuvaan myös paljon luontoa ja tietenkin ihailen sitä. Pihan hoito hyvin terapeuttista, vaikka kovaa työtä yksin. Kovalle saunojalle ja vedessä viihtyvälle mökki suo kyllä täyden nautinnon.

Laitilan Sanomien mökkikyselyyn vastasi 34 vastaajaa.