Ei pidä provosoitua kun provosoidaan

0

Otsikon ohje on lainattu tiivistettyjen viisauksien mestarilta, entiseltä tasavaltamme presidentiltä Mauno Koivistolta. Tällä hetkellä kun seuraa julkista keskustelua, käytiinpä sitä lähes millä tasolla tai alustalla tahansa, presidentillinen viisaus tuntuu kestäneen aikaa harvinaisen hyvin. Toki sitä voisi mainiosti täydentää myös käänteisillä viisaudella, ”ei pidä turhaan provosoida”.

Ajassamme on helppo tunnistaa tällä hetkellä trendi, jossa maltillisuus tai sovinnollisuus ei ole juuri mitään. Mustavalkoiset ajatukset jyräävät keskusteluissa, asiat joko ovat tai eivät ole eikä juuri välimuotoja tunneta. Tähän kun vielä lisätään toisen osapuolen tarkoituksellinen provosointi, höystettynä tahallisilla väärinymmärryksillä, niin soppa asian kuin asian ympärillä alkaa sitten jo ollakin kokolailla valmis tarjoiltavaksi.

Vaikka ajatukset olisivat mustavalkoisia, elävä elämämme ei sitä ole. Jokainen joka on edes jollain lailla osallistunut yhteisten asioiden hoitamiseen, voinee allekirjoittaa väitteen siitä, että hyvin harva asia on ”joko tai”, mutta hyvin usea on ”sekä että”.

Kun erilaisista tulokulmista ja näkemyksistä koostetaan se yhteinen näkemys, jonka kaikki voivat allekirjoittaa, syntyy yleensä parasta jälkeä. Se ei ehkä ole aina nopeinta ja tehokkainta, mutta se kantaa pisimmälle. Ja tuskinpa kovinkaan moni meistä on kuitenkaan päässyt tilanteeseen, jossa olisi voinut todeta olevansa yksin oikeassa ja koko muun porukan väärässä.

Mitä tahansa ei tietenkään pidä hyssytellä kompromissiksi, eikä asiatonta kielenkäyttöä hyväksyä. Kuten kesän aikana on valtakuntamme korkeinta huippua myöden käsitelty, pitää olla tietyt arvot ja periaatteet, joita kunnioitetaan ja joiden mukaan mennään.

Räikeisiin ylilyönteihin kuuluukin tarttua ja asiat oikoa oikeisiin uomiinsa. Tässäkin on kuitenkin syytä muistaa ettei liian herkkänahkainen pidä olla, eikä kaikesta saa loukkaantua. Eikä ainakaan kenenkään toisen puolesta.

Ymmärretään huumori huumoriksi, vaikkei sen taso aina korvaa hivelisikään, eikä taaskaan ainakaan tahallaan ymmärretä väärin. Elämä on kuitenkin keskimäärin mukavampaa silloin, kun se saa olla toisinaan myös hauskaa.

Päätöksenteon syksy on jälleen pyörähtänyt käyntiin. Se olkoon meillä totuttuun tapaan rapsakan rakentavaa, toisinaan myös tiukan kipakkaa, mutta aina kuitenkin kaveria kunnioittavaa ja yhteiseen maaliin pyrkivää. Muistetaan pitää pilke silmäkulmassa, ei provosoiduta eikä provosoida. Ainakaan turhan takia.

Pekka Kuusisto

Kirjoittaja on Laitilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän