Laitilan heinäkuu oli epävakainen

0

Jos aamuneljältä ei satanut, niin sitten aamukuudelta. Sade kesti noin vartin alkaakseen tauon jälkeen uudestaan. Jos Haukan kylässä satoi, niin keskustassa saattoi olla kuivaa tai päinvastoin. Heinäkuussa säät ovat olleet hyvin vaihtelevia.

Perinteistä heinäkuun pitkää hellejaksoa ei saatu, sen sijaan heinäkuu on ollut paikoin ennätyssateinen. Eero Setälän Laitilan Haukan kylästä tekemät säätilastot kertovat, että eniten vettä saatiin Laitilassa 3. heinäkuuta, kun vettä satoi 40 millimetriä. Myös 4. heinäkuuta sadetta ropisi niin, että vesimittariin kertyi vettä 25 millimetriä. Koko kuukauden sademäärä Laitilassa oli 127 millimetriä.

Eniten kuukauden aikana satoi Ilmatieteen laitoksen alustavien arvioiden mukaan Multian Karhilassa, 190,4 millimetriä, ja vähiten Paraisten Fagerholmilla, 24,3 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä oli Multian Pirttiperällä, 28. päivänä mitattu 103,3 millimetriä. Pirttiperän vuorokausisade on Suomen mittaushistorian 30. suurin mitattu vuorokausisademäärä millään havaintoasemalla.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suurimmassa osassa maata keskilämpötilan osalta tavanomainen. Hellelukemia mitattiin eri päivinä jossain päin Suomea yhteensä yhdeksänä päivänä, mikä jää seitsemän päivää alle heinäkuun keskiarvon. Maan eteläosassa hellepäiviä oli pitkän ajan keskiarvoon verrattuna monin paikoin tavanomaista vähemmän.

Laitilassa helleraja ylitettiin Setälän mukaan vain kahtena päivänä heinäkuussa: 12. ja 15.7. Kylmintä oli 21., 25. ja 28. heinäkuuta, kun lämpötila käväisi +7 asteessa.

Koko maan kuukauden ylin lämpötila, 29,2 astetta, mitattiin Utsjoen Kevolla 11. päivänä. Heinäkuun alin lämpötila, -2,9 astetta, mitattiin Savukosken Tulppiossa kuukauden 3. päivänä.

Maasalamoita havaittiin heinäkuussa reilut 15 600 kappaletta, mikä on noin neljäsosa kuukauden keskiarvoon nähden.