Jyskeen ringettenaiset tavoittelevat SM-karsintasarjaa– Paluun tekevän joukkueen koostavat paluumuuttajat, naantalilaiset ja omista junioreista nostetut lupaukset

0
Marlena Kuusisto (vas.) on tuttu päävalmentaja Jyskeen naisten ringettejoukkueen peräsimessä. Ykkössarjaan lähtevän joukkueen uusia kasvoja on Naantalista tullut Nea Palletvuori ja paluumuuttajia muun muassa Maria Elo sekä Teresa Tapani.

Ari Anteroinen

Lauantaina Laitilan jäähallissa oli perinteinen jääkauden avaustapahtuma, kun Jyskeen jääurheilujaosto järjesti seuran jääkiekko- ja ringettejoukkueille ensimmäiset kosketukset jäähän sekä liudan oheisharjoitteitta päälle.

Mukana oli myös jälleen ringetten naisten edustusjoukkue. Viime kaudella ei moista porukkaa ollut, sillä pelaajapulan takia joukkue joutui luopumaan SM-sarjapaikastaan.

Nyt on edessä uusi startti ja joukkue osallistuu tutun valmentajan, Marlena Kuusiston , johdolla naisten Ykkösringetteen.

Joukkue haki muun muassa eri somekanavien kautta uusia pelaajia sekä paluumuuttajia puna-musta-valkoisiin peliasuihin. Myös suoria kyselyjä tuli seuralle, kun naisten joukkueen henkiin herättäminen kävi ilmi.

Uusia pelaajia tuli Naantalin suunnalta VG-62:sta yhteensä kuusi. Yksi heistä on Nea Palletvuori .

– Olen pelannut ringetteä varmaan 20 vuotta. Aloitin 2-vuotiaana luistelukoulussa, Palletvuori kertoi.

Miten päädyit Jyskeeseen?

– Laitoin viestiä ja tiedustelin pääsisinkö mukaan. Tässä nyt ollaan.

Edelliskaudella Jyskeessä pelasivat naantalilaiset siskokset Iida ja Saaga Tuomi. Tuliko heiltä kyseltyä mitään?

– En kysellyt. Tulin vaan tänne. Opiskelen nyt Rauman OKL:ssa ja tänne on lyhyempi matka.

Palletvuoren päällimmäinen tavoite on päästä joukkueeseen sisään ja kairata pelipaikka.

– Pitää saada sellainen itselleen sopiva hyvä rooli. Yritän saada aina mahdollisimman tasaisesti joukkueen eteen pelaavan Nean sieltä esille.

Paluumuuttajia lauantaisessa haastattelussa edustivat Maria Elo ja Teresa Tapani .

– Halusin pelata vielä yhden kauden Jyskeessä. Olen jo muutamia kausia pohtinut, pitäsisikö jotakin muutakin tehdä, Elo paljastaa.

– Jos on kerta kiellon päälle, niin vaihtoehto ei voinut olla muuta kuin Jyske. Kiva tulla takaisin.

Henkilökohtaisia tavoitteita Elolla ei ole.

– Joukkuetavoite edellä mennään. Toki yritän heikkouksia kompensoida omilla vahvuuksillani. Ja onhan minulla kovistakin peleistä kokemusta, joten toivon etten ole ensimmäinen, jonka pää jumittuu kovassa paikassa.

Teresa Tapanilla on marraskuussa edessä iso tavoite, sillä hän on ehdolla nuorten maajoukkueeseen.

– Olisi unelman täyttymys päästä sinne Kanadaan pelaamaan kisoihin. Tällä viikolla on maajoukkueleiri, jonka jälkeen joukkue valitaan.

Mitä tulee Ykkösringetteen, toteaa myös Tapani olevansa joukkuepelaaja henkeen ja vereen.

– Sen eteen tehdään töitä, että voitetaan. Annetaan parasta joka kerta.

Niin Elo kuin Tapanikin pelasivat viime kaudella Uudessakaupungissa.

– Oli se ihan hyvä kausi. Olisi ollut mahdollisuuksia parempaankin, mutta jäimme kakkoseksi, Tapani näki.

– Kausi oli nousujohtoinen. Siinä oli paljon uusia pelikavereita ja uusi valmentaja. Siellä pelattiin eri systeemillä, mihin oltiin totuttu, Elo lisäsi.

Marlena Kuusisto totesi, että puolet naisten joukkueesta on sellaisia, jotka ovat aiemminkin pelanneet Jyskeessä ja puolet on uutta porukkaa.

– Tällä hetkellä joukkueessa on 14 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia. Se on sellainen määrä, että sillä päästään hyvin eteenpäin, Kuusisto laski.

Maria Elon ja Teresa Tapanin lisäksi takaisin Jyske-paitaan palaavat välivuoden pitäneet Lotta Lemmetti ja Taru Kylä-Kaila, SM-joukkueen kapteeni Fanni Elo sekä Ellisofia Laine.

– Myös omasta B:stä nousee pelaajia naisten joukkueeseen.

Maalivahdin tonttia hoitaa alkavalla kaudella myös paluumuuttaja, eli Jemina Päivöke , joka on vanha tuttu Jyskeen B:stä ja hän oli myös naisten SM-kaudella ringissä. Viime kausi meni Uudessakaupungissa. Apuriksi B:stä nousee Emma Salminen .

Joukkue tuntuu pelaajalistan pohjalta kokeneelta ja kilpailukykyiseltä. Voiko olla muuta tavoitetta kuin nousu SM-sarjaan?

– Lähdetään ihan kunnolla pelaamaan. Ensimmäiseksi lähdemme SM-karsintasarjaa tavoittelemaan, myöntää Maria Elo.

– Ihanaa, kun on kunnon tavoitteet, komppaa Teresa Tapani.

Ykkössarjassa on 12 joukkuetta. Alkusarja pelataan yksinkertaisena. Sarja pyörähtää käyntiin syyskuun puolenvälin nurkilla.

– Hienoa nähdä, että pelaajat ovat oikeasti sitoutuneita tekemään töitä ja tavoitteita löytyy, kehuu valmentaja Kuusisto.

Omasta valmentamisestaan Kuusisto toteaa ensin, että samalla vanhalla piiskalla mennään. Kohta hän kuitenkin lisää, että ehkä tässä on itsekin opittu kaikenlaista.

– Haluaisin olla vielä enemmän sellainen pelaajaläheinen valmentaja. Kuuntelisin, mitä pelaajilla on sanottavaa. Itseään pitää aina kehittää eikä tässä koskaan ole valmis.

Apuvalmentajaksi löytyi Tiina Tahkoniemi Raumalta.