Kamu tuo kipinää lukemiseen – Untamalan ja Suontaan kouluissa olisi ainakin Lukukamulle paikka avoinna

0
Lukukamu-toimintaa Laitilan MLL:llä koordinoi Emmi Kilpeläinen. Kuvassa hän lukee tyttärelleen Arialle, joka täyttää pian 4.

Laitilan MLL aloitti tämän vuoden alusta uudelleen Lukukamu-toiminnan. Ensimmäisen kerran lukukamuja oli kouluilla jo ennen koronapandemian alkamista, mutta pandemian tuomien rajoitusten vuoksi toiminta jäi tauolle.

Kyseessä on vapaaehtoistyön muoto, jossa aikuinen käy lukemassa säännöllisesti koulussa oppilaiden lukuvalmiuksista riippuen joko lapsille ja lasten kanssa.

Toimintaa koordinoi Emmi Kilpeläinen .

– Ideana on se, että vapaaehtoiset käyvät noin kerran viikossa koululla lukemassa. Osittain toiminta on ollut tukena vieraskielisille, esimerkiksi ukrainalaisille, mutta myös muille tukea tarvitseville, Kilpeläinen kertoo.

Lukukamujen vierailut eivät kuitenkaan ole tarkoitettu yksistään niille, jotka tarvitsevat tukea.

– Kaikki lapset hyötyvät siitä, että saavat uuden aikuiskontaktin ja innostusta lukemiseen.

Lukukamu-toiminnan uudelleen käynnistäminen sai alkunsa siitä, kun Kodjalan koululta otettiin MLL:n yhteyttä ja toivottiin toiminnan aloittamista.

Toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin jo viime keväänä, sillä vapaaehtoisia löytyi Kappelimäen kouluun sekä kolmelle Laitilan kyläkoulun koulutalolle.

Ainoastaan kahdella koulutalolla ei vielä ole omaa vapaaehtoista.

– Untamalassa ja Suontakana ei vielä ole omaa lukukamua.

Kilpeläisen mukaan unelmatilanne olisi, että joka koulussa olisi oma vapaaehtoinen, mutta vapaaehtoiset voivat myös vuorotella eri kouluissa.

Myös käyntitiheyden suhteen on mahdollista joustaa, jos joku ei pääse käymään joka viikko.

– Toimintaan mukaan lähteäminen ei tarkoita sitä, että vapaaehtoisen täytyisi joka viikko käydä koko talven ajan vaan tästä voi sopia erikseen. Yksi vapaaehtoinen on sopinut käyvänsä joka toinen viikko, ja kerran kuussakin on parempi kuin ei mitään.

Elämässä tulee lisäksi aina muuttuvia tilanteita, joten jos joku viikko ei yksinkertaisesti pääse niin se ei ole ongelma.

Lukukamu voi lukea pienelle ryhmälle tai tarvittaessa vaikka kahdestaankin jonkun erityishuomiota kaipaavan lapsen kanssa. Tämä on sovittavissa yhdessä opettajan kanssa. Kirjat vapaaehtoinen voi valita itse tai tästäkin voi kysellä apuja opettajalta.

Kilpeläisen mukaan osa vapaaehtoisista on kuunnellut herkällä korvalla, mikä ryhmän lapsia voisi kiinnostaa ja valinnut kirjat sen mukaan.

– Esimerkiksi yhdessä ryhmässä oli paljon sellaisia lapsia, joita kiinnosti jalkapallo. Vapaaehtoinen etsi kirjastosta hyviä jalkapalloaiheisia kirjoja, ja niitä luettiin innokkaasti.

Monet vapaaehtoisista hakevat kirjoja kirjastosta, ja lisäksi sopivaa luettavaa voi löytyä kotoa tai koulusta, jossa käydään lukemassa.

– Sellaistakin puhetta on ollut, että voisiko joitain kirjoja hankkiakin nyt kun toiminta jatkuu.

Lukukamu-toiminta sopii sellaiselle, jota kiinnostavat kirjat ja joka tykkää olla lasten kanssa tekemisissä.

Jos toiminta alkoi kiinnostaa, Kilpeläinen vinkkaa Turussa ensi viikon torstaina 31.8. järjestettävästä koulutuksesta.

– Minun kyytiini mahtuu vielä, jos haluaa lähteä koulutukseen. Sieltä saisi hyvän pohjan toiminnalle.

Vaikka koulutuspäivä ei sovikaan aikatauluihin, se ei estä lähtemästä mukaan Lukukamu-toimintaan.