Koulumatka voi olla terveysteko

0

Torstai on monessa perheessä jännittävä päivä, etenkin jos lapsi lähtee ensimmäiselle luokalle kouluun. Lapsen turvallinen koulumatka alkaa siitä, että reitti ja sen varrella olevat risteykset käydään yhdessä vanhempien kanssa läpi.

Niin pienten kuin isojenkaan koulumatkan turvallisuus ei ole yksin heidän tai heidän vanhempiensa käsissä. Siitä on vastuu jokaisella autoilijalla, pyöräilijällä, sähköpotkulaudalla liikkuvalla ja jalankulkijalla. Autoilijoiden ja muidenkin pieniä koululaisia nopeammin liikkuvien pitää muistaa, että lapset voivat olla liikenteessä arvaamattomia. Myöhästymistä pelkäävä koululainen saattaa yllättäen pinkaista juoksuun tullessaan suojatielle tai pyöräilijä koukata voi eteen huomatessaan takaa tulevan jotain kiinnostavaa. Tästä syystä kaikkien liikkujien pitää olla valppaina liikenteessä koulujen alkaessa, eikä tarkkana olemista pidä suinkaan lopettaa missään vaiheessa vuotta.

Vaikka koulumatkan turvallisuudesta puhutaan painokkain sanankääntein, koulumatka on lapselle ja nuorelle erinomainen arkiliikunnan muoto. Pyöräilyliiton kehittämispäällikkö Sanna Ojajärvi totesi liiton tiedotteessa, että jo kolmen kilometrin edestakainen pyöräily päivittäin voi tuottaa noin 40–60 prosenttia päivittäisestä kestävyysliikuntasuosituksesta. Tämä ei ole ihan vähäinen määrä, kun otetaan huomioon, että 40 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky on tasolla, joka vaikeuttaa arjessa jaksamista.

Lapsia ja nuoria kannattaa siis pienestä pitäen kannustaa ottamaan itse vastuuta kouluun kulkemisestaan. Se on iso panostus hänen terveyteensä myös pitkällä aikavälillä. Monessa laitilalaisperheessä näin on jo tehty, ainakin Laitilan Sanomien tekemän kyselyn perusteella.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi