Lääkärit ja hoitajat liikkeelle

0

Viikon päästä perjantaina hoitotakuu kiristyy. Käytännössä se tarkoittaa, että potilaan on päästävä nopeammin hoitoon. Hoidontarpeenarviointi on tehtävä jo samana päivänä, kun potilas ottaa yhteyttä, ja siitä 14 vuorokauden sisällä potilaan pitää päästä terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle.

Hoitotakuun kiristyminen on Varhalle kova haaste, kun jo nyt henkilöstöstä on pulaa. Erityisen hankala tilanne on ollut kesällä Vakka-Suomessa. Uudenkaupungin, Pyhärannan, Vehmaan, Taivassalon ja Kustavin alueella on puuttunut hoitajaresurssista 50 prosenttia ja Laitilassa on ollut lääkärivajetta. Tilanteeseen on ollut kaksi syytä: sijaisia ei ole saatu, lisäksi vakinaisia työntekijöitä on siirtynyt pitkän työmatkan vuoksi Turun seudulle.

Varha aikoo nyt rekrytoida avoterveydenhuollon puolelle 20 terveyskeskuslääkäriä ja 20 avoterveydenhuollon hoitajaa lisää. Avoterveydenhuollon johtaja Suvi Vainiomäen mukaan vaikeinta on saada henkilöstöä kauemmas kasvukeskuksista eli tänne meidän alueelle. Tästä syystä Varha on perustamassa keskitetyn etäpalvelutuotannon. Vastaanotoista osa voidaan järjestää etänä, mutta työntekijät myös liikkuvat. Lääkärit ja hoitajat voivat työskennellä osan viikosta esimerkiksi Turun seudulla ja osan täällä.

Idea ei ole uusi, sillä esimerkiksi Vakka-Suomen sairaalassa tästä on jo kokemusta. Turussa Tyksissä työskentelevät erikoislääkärit ovat pitäneet vastaanottoja myös Uudessakaupungissa. Malli on toiminut hyvin. Mallia on kokeiltu myös Laitilassa. Kun Laitilassa oli lääkärivajetta, apua tuli Mynämäestä.

Jotta malli on kestävällä pohjalla, se on huomioitava myös henkilöstön palkkaharmonisoinnin ratkaisuissa.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän