Laitilassa veteraanien perinnetyötä jatkaa Patria-kilta – Maakunnalliseen perinneyhdistykseen ei ole suurta hinkua

0
Laitilassa sotaveteraanien muistoa kunnioitetaan perinnetilassa, jota ylläpitää Laitilan Patria-kilta. Jussi Perkkolan mukaan Laitilassa perinnetyö pystytään hoitamaan paikallisesti. Arkistokuva

Ensi viikolla Nousiaisissa perustetaan Sotien 1939 – 1945 Varsinais-Suomen Perinneyhdistys. Perustamiskokoukseen on kutsuttu kaikki maakunnan veteraanijärjestöt, yhteisöt ja perinnetoimikuntien edustajat.

Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia veteraanien perinnettä sitten, kun veteraaneja ei enää ole. Laitilassa on elossa enää yksi sotaveteraani.

Uusi yhdistys toimii Tammenlehvän Perinneliiton alaisuudessa. Sen perustajajäseniä ovat Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Rintamanaisten Liitto.

Laitilassa toimii useita veteraanijärjestöjä. Laitilan Sotaveteraaniyhdistyksen hallitukseen kuuluva Jussi Perkkola kertoo, että paikallista sotaveteraaniyhdistystä ollaan lakkauttamassa.

Laitilan Sotaveteraaniyhdistyksen toimintaa jatkaa vuonna 2019 perustettu Laitilan Patria-kilta, joka on vuosia tehnyt Laitilan Sotaveteraaniyhdistyksen kanssa yhteistyötä.

– Meillä on ollut aikaa tehdä tätä hommaa rinnakkain, myös Patria-killassa toimiva Perkkola kertoo.

Jussi Perkkolan mukaan Patria-kilta päätti kokouksessaan, ettei se lähde uuden yhdistyksen perustamiseen mukaan. Aika kuitenkin näyttää, liitytäänkö maakunnalliseen perinneyhdistykseen myöhemmin mukaan.

– Me pystymme Laitilassa hoitamaan perinnetyötä. Nämä ovat paikkakuntakohtaisia juttuja.

Laitilan Kaatuneitten Omaisten sihteeri Salme Lehtola kertoo, että yhdistys vielä harkitsee maakunnalliseen perinneyhdistykseen liittymistä.

– Pidämme tärkeänä, että uuden perustettavan perinneyhdistyksen säännöissä tulee olla selkeästi mainittu sotaorvot ja kaatuneiden omaiset, Lehtola sanoo.

Sotainvalidien Veljesliiton Laitilan osasto lakkautettiin vuonna 2016.