Laitilassa voi opiskella jopa hepreaa–Vakka-opisto lisää tänä syksynä toivottuja historialuentoja

0
Suunnittelijat Reija Kankilampi ja Marja Peura sekä rehtori Tomi Kangas kertovat, että Laitilassa on lisätty historian luentoja. Hyvinvointikursseja, kielten ja kädentaitojen kursseja on hyvin monipuolisesti.

Vakka-Suomen kansalaisopisto eli tuttavallisesti Vakka-opisto tarjoaa jälleen tänä syksynä paljon mielenkiintoisia kursseja ja luentoja. Kotitalouksiin jaetaan lähipäivinä opiston 40-sivuinen opetusohjelma.

– Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 16.8. Tässä on siis vielä aikaa tutustua ohjelmaan, rehtori Tomi Kangas toteaa.

Vakka-opiston lukuvuoden teemoja ovat kansainvälinen ja monikulttuurinen Vakka-Suomi, vastuullisuus ja kestävyys, verkkokurssit sekä kestävä tulevaisuus. Lisäksi opistossa voi ensimmäistä kertaa hankkia opintopisteitä.

– Syksyllä opintopisteitä voi hankkia kieli- ja kädentaitokursseilla. Jo nyt suunnitelmissa on, että keväällä opintopistekursseja laajennettaisiin liikuntaan, Koski kertoo.

Opiskelija voi hyödyntää opintopisteitä esimerkiksi hakiessaan alan koulutukseen. Opintopisteet tallennetaan valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon.

– Näille osaamisperusteisille kursseille voi osallistua kuka tahansa ilman opintopistetavoitettakin.

Vakka-opiston syksyn opetusohjelmassa on perinteisiä sekä uusia kursseja. Laitilassa suosituimpia ovat olleet kädentaidot sekä kokkauskurssit, siksi niitä on ohjelmassa tänäkin syksynä runsaasti.

– Laitilassa jatketaan tutustumista thaimaalaiseen ruokaan ja tehdään mocktaileja, suunnittelija Reija Kankilampi kertoo.

Kädentaidon kursseilla opiskellaan muun muassa miten tekstiilin elämää voi jatkaa, treenataan moottorisahaveistoa, tehdään betonitöitä, kynttilöitä ja perehdytään käpyilyyn eli frivolité-pitsiin.

Ohjelmaan on tullut myös uusia kursseja, joita asiakkaat ovat toivoneet, kuten koiran arkitottelevaisuuskurssi ja rally-toko. Myös historialuentoja on lisätty, ohjelmassa on muun muassa Karjala-luento, Kekkosen kausi hänen omien valokuviensa kautta ja Turun palo 1827.

Myös liikuntaa ja musiikkitarjontaa on paljon.

Lapsille ja nuorille on omaa opetusohjelmaa. Tänä syksynä Laitilassa on nuorille sarjakuva- ja mangapiirustusta, käsitöitä ja liikuntaa. Lasten ohjelmassa on muun muassa näyttämötaidetta, satubalettia ja dance mixiä.

Laitilassa voi opiskella myös useita kieliä, kuten englantia, viroa, saksaa, espanjaa, italiaa, kiinaa ja jopa hepreaa, jota opetetaan Padon kylällä. Kankilampi kertoo, että heprean opettaja on pitänyt Vakka-opistossa muita kursseja ja nyt testataan, kiinnostaako opiskelijoita myös heprean kieli. Nähtäväksi jää, onko kurssille kysyntää.

Pyhärannassa on uutuutena kurssi, jolla opetellaan tekemään köysitöitä ja merimiesäkkejä, perinteiseen tapaan tarjolla on myös kuvataiteita, liikuntaa kädentaitoja sekä kieliä.

Vakka-opisto on lisännyt viime vuosina myös suomen kielen opetusta, koska sille on tarvetta.

– Olemme mukana opetus- ja kulttuuriministeriön Uusia alkuja -hankkeessa. Kaksivuotisessa hankkeessa on tavoitteena järjestää suomen kielen ja kulttuurin opintoja jo kotoutumisajan ylittäneille, rehtori Kangas kertoo.

Vakka-opiston opetusohjelman suunnittelusta vastaa talon oma henkilöstö, mutta myös opiskelijoitten toiveet huomioidaan.

Kangas muistuttaa, että kursseille on ilmoittauduttava etukäteen ja viime kädessä osallistujien määrästä riippuu, järjestetäänkö kurssi.

– On harmi, kun ihmiset sanovat, että olisin osallistunut, mutta eivät ole muistaneet ilmoittautua, Kankilampi toteaa.

Hän muistuttaa, että kurssimaksun saa takaisin, mikäli kurssi ei toteudu.

Vakka-opisto järjestää kursseja ja luentoja Uudessakaupungissa, Laitilassa, Kustavissa, Taivassalossa, Vehmaalla, Pyhärannassa sekä myös verkossa. Etäopetusta alettiin järjestää korona-aikana ja koska osallistujia on ollut, verkko-opetusta jatketaan. Etäopetuksena on muun muassa kieliä, tietotekniikkaa sekä liikuntaa.

Vakka-opiston ohjelmassa on tälle syksylle kaikkiaan 473 kurssia ja 9 033 tuntia. Viime vuonna opetustunteja oli yhteensä 16 607 ja kursseja 802. Eri opiskelijoita oli 5 166 ja kursseille osallistujia 11 041.

– Kun Vakka-Suomessa on noin 30 000 asukasta, opiskelijamäärämme on siihen nähden suuri, Kangas toteaa tyytyväisenä.

Teija Uitto

Vakka-opisto on laatimassa talousarviota ensi vuodelle. Rehtori Tomi Kangas kertoo, että budjetoinnissa on epävarmuustekijöitä.

– Hallitusohjelmassa lähdetään siitä, että vapaan sivistystyön määrärahoja leikattaisiin yhteensä 25 miljoonaa euroa. Kansalaisopistojen osuus siitä olisi 12,5 miljoonaa euroa.

Vakka-opisto on saanut valtionosuutta tälle vuodelle 630 000 euroa. Hallitusohjelman kirjaus tarkoittaisi, että Vakka-opisto menettäisi valtionosuutta noin 60 000 euroa.

– Se on kuitenkin vasta hallitusohjelman kirjaus. Myöhemmin nähdään, toteutuuko se, Kangas toppuuttelee.

Vakka-opiston talouteen vaikuttaa myös se, minkälaiseksi kuntien rahoitus ensi vuonna muodostuu.

– Laitilan kaupunki päätti nostaa rahoitustaan 7–8 prosentilla perustuen siihen, että henkilöstön palkat, matkakustannukset, tilavuokrat ja kaikki kulut nousevat. Se tarkoittaa, että Laitilassa voidaan järjestää ensi vuonna saman verran kursseja kuin tänä vuonna.

Pienet osakaskunnat aikovat pitää rahoituksensa ennallaan, mikä käytännössä tarkoittaa pientä supistamista. Uudenkaupungin kaupunki ei ole vielä päättänyt rahoituksestaan.

Kangas muistuttaa, että kuntien välisen sopimuksen mukaan Vakka-opisto järjestää kursseja kunnassa sen verran, mitä kunta panostaa.

Laitilan osuus Vakka-opiston kursseista on nyt 41 prosenttia, Uudenkaupungin 38 prosenttia, Pyhärannan 6 prosenttia.