Oppailla riittää aina opittavaa – Matkailuoppaan peruskurssi Uudessakaupungissa

0
Matkailuoppaiden toiminta on vaihtelevaa, välillä on lähdetty liikkeelle myös polkupyörillä. Kuvassa opas Soile Hänninen kertoo Myllymäen arboretumista vuonna 2017 järjestetyllä retkellä.

”Ota opas, näet enemmän” kuuluu vanha mainoslause opaspiireissä.

– Ryhdy oppaaksi niin näet ja koet vieläkin enemmän. Joka opastuksella oppii myös itse jotain, sanovat Uudenkaupungin matkailuoppaat Merikki Jäntti, Riitta Kilkku ja Tuula-Riitta Karlin.

Merikki ja Riitta ovat molemmat toimineet oppaina 34 vuotta, Tuula-Riitta 26 vuotta.

– Ja yhä riittää uutta opittavaa. Tämä sopii sellaiselle, joka on myönteisellä tavalla utelias, ja haluaa pysyä sellaisena.

Uudenkaupungin matkailuoppaat etsivät parhaillaan uusia oppaan tehtävistä kiinnostuneita. Yhteistyössä Vakka-Suomen kansalaisopiston ja kaupungin matkailutoimiston kanssa on syyskuussa alkamassa matkailuoppaan peruskurssi, jolla perehdytään monipuolisesti matkailupalveluihin ja oppaana toimimiseen. Kurssiin kuuluu muun muassa asiantuntijaluentoja, tutustumiskäyntejä, käytännön harjoittelua, omatoimisen tiedonhankinnan keinoja ja esiintymistaitoja.

Opastoimintaa pyörittää paikallinen opasyhdistys, joka kuuluu valtakunnalliseen Suomen Opasliittoon. Yhdistys toimii tiiviissä yhteistyössä kaupungin matkailutoimiston kanssa. Matkailutoimisto järjestää kaupunkiin tuleville ryhmille ohjelmaa ja käyntikohteita ja sopii myös opastuksista. Toisaalta opasyhdistys järjestää omiakin retkiä lähialueille.

Talven yli kestävän opaskoulutuksen jälkeen halukkaat voivat suorittaa opaskokeen ja aloittaa auktorisoituina matkailuoppaina.

Tällä hetkellä kukaan Uudessakaupungissa toimivista oppaista ei tee opastuksia työkseen. Kyseessä on harrastus, josta maksetaan pieni korvaus. Oppaana toimimisesta voi kuitenkin luoda itselleen myös mielenkiintoisen ja vaihtelevan sivutoimen.

Tarkempia tietoja matkailuoppaan peruskurssista ja ilmoittautumisesta löytyy Vakka-opiston paperiohjelmasta ja nettisivuilta. Ilmoittautuminen 14.9. mennessä.