Pyöräilijöille turvallisuutta

0

Vuosi sitten kantatie 43:lla tapahtui pyöräilijän menehtymiseen johtanut onnettomuus. Laitilassa tämä onnettomuus herätti suurta surua, koska onnettomuuden uhrina oli nuori poika.

Onnettomuuden jälkeen pyöräilijät järjestivät mielenilmauksen, jossa vaadittiin kevyenliikenteen turvallisuuden lisäämistä tiellä. Mielenilmaukseen osallistui noin 150 pyöräilijää.

Pyöräilijöiden ääni kantoi, sillä Varsinais-Suomen Ely-keskus alensi Kodjala – Kalanti -välillä nopeusrajoitusta. Lisäksi kantatie 43 sai vuoden lopussa “joululahjarahaa” heräteuran poistamiseen.

Ukitien keskelle ja pientareille tehtiin heräteurat vuonna 2015. Ely-keskus aloitti tärinämerkintäkokeilun, kun tiellä oli tapahtunut ajoneuvojen kohtaamis- ja suistumisonnettomuuksia. Heräteurat paransivat autoilijoiden liikenneturvallisuutta, mutta valitettavasti pyöräilijöiden kustannuksella. Ukitien laidalle jäi paikoin vain 25 senttimetrin levyinen piennar pyöräilijöiden käyttöön. Tästä syystä pyöräilijät ovat vaatineet heräteuran poistoa pientareelta.

Pientareen heräteura piti poistaa tänä kesänä. Ely-keskus tiedotti kesäkuussa, että urakka valmistuu heinäkuun puolivälissä. Valitettavasti aikataulu ei ole pitänyt. Pyöräilijät ajavat yhä heräteuran rajaamalla kapealla pientareella. Tästä syystä laitilalaiset ja uusikaupunkilaiset järjestävät ensi sunnuntaina uuden mielenilmauksen.

Petteri Orpon johtaman hallituksen nelivuotisohjelma sisältää useita kirjauksia arkiliikunnan edistämisestä. Täällä arkiliikuntaa edistäisi uusi kevyenliikenteen väylä Kodjalan ja Kalannin välillä. Kun kantatie 43:lla on paljon rekkaliikennettä, heräteuran poisto ei tuo riittävää turvallisuutta pyöräilijöille.

Teija Uitto