Rohkeampia ideoita, mutta realismi mukana – Kyselyn perusteella Laitilan keskusta kaipaa iltaisin palvelevia kahviloita, vehreyttä sekä tapahtumia

0
Kyselyyn vastannut kaupunginvaltuutettu Ilmari Vuorela (kesk.) esittää, että keskustassa pitäisi hyödyntää valaistusta myös muulloin kuin joulun aikana.

Kaksivuotinen Laitilan keskustan kehittämishanke päättyy tänä syksynä. Laitilan Sanomat kysyi lukijoiltaan, mitä ajatuksia hanke on heissä herättänyt ja millaisena he näkevät Laitilan keskustan tulevaisuuden. Aihe selvästi kiinnosti ihmisiä, sillä kyselyyn vastasi peräti 103 lukijaa.

Vastauksissa nousi esille, etteivät kaikki siihen vastanneet suinkaan olleet tietoisia kehittämishankkeesta tai seuranneet sitä. Eräs vastaaja sanoi kiinnittäneensä huomiota siihen, ettei hankkeen mainontaan ole panostettu.

– Esimerkiksi tapahtuma, jossa kaupungin virkamiehet olivat puistossa mainittiin sanomalehden jutussa noin viikko ennen tapahtumaa. Tapahtumapäivän lehdessä ollut lisämainonta ja selkeämpi ohjelma olisi ehkä tuonut paikalle enemmän väkeä. Sosiaalisen median mainontakin edellä mainitusta tapahtumasta oli hyvin vähäistä.

Muutama vastaaja pitää hankkeen tuloksia heikkoina ja arvelee syyksi sitä, ettei kaupunki ole sitoutunut siihen.

– Nyt vaikuttaa siltä, että kaupunki ei oikein itse innostunut oman hankkeensa toteuttamisesta, toinen vastaaja toteaa.

Moni tuntuu kaipaavan keskustan kehittämiseksi rohkeampia kokeiluja kuin mitä hankkeen puitteissa on nähty.

– Näin sivukylässä asuvana silmään ei ole muuta osunut kun muutama uusi koju torilla, eräs vastaaja toteaa.

– Todellakin pitäisi olla joku erittäin rohkea ja erilainen idea. Paikallisia pienyrityksiä pitäisi tukea, keskustassa on paljon tyhjää liiketilaa, joihin voisi saada vaikka mitä toimintaa, jos asiaan todella haluttaisiin panostaa. Miten olisi vaikka kauppahalli? Ostoskeskus? Tapahtumatori?

Rohkeampien ideoiden vastapainona useammassa vastauksessa muistutetaan realismista ja siitä, etteivät uudistukset tapahdu ilman rahaa.

Kehittämishankkeeseen on oltu myös tyytyväisiä.

– Kokemuksia on hyvä hakea eri vaihtoehdoista, ja tässä on hyvä kuulla sekä kuntalaisia että alueen yrittäjiä. Kehittämishanke on loistava ja saa varmasti paljon hyvää aikaan Laitilalle.

Noin viidennes kyselyyn vastanneista kaipasi kävelijöiden ja pyöräilijöiden parempaa huomioimista. Yksi vastaaja esittää koko keskustan sulkemista kävelyalueeksi.

– Siihen voisi rakentaa keskelle hienon vesiputouksen ja patsaan. Ne voisi valaista pimeään aikaan sekä hankkia penkkejä, joissa voisi katsella kauneutta ja olisi se kiva kahvilakin kadun reunalla. Näitä voisi joku tulla kauempaakin joku katsomaan.

Voimakkaampana nousee esiin kuitenkin autoilijoiden näkökulma.

– Ne muutamat polkupyörät mahtuvat joukkoon ilman älyttömiä polkupyörä- ja kävelytiesuunnitelmia.

Niin sanottua Masku-ilmiötä hajaantuneine palveluineen ja perinteisen keskusta-alueen näivettymisineen tulee välttää viimeiseen asti.

Parkkipaikat korostuivat vastauksissa, kun kysyttiin, mikä Laitilan keskustassa tällä hetkellä toimii hyvin. Ylipäätään lyhyitä etäisyyksiä pidettiin kaupungin valttina, ja tätä pidettiin myös varjelemisen arvoisena asiana.

– Niin sanottua Masku-ilmiötä hajaantuneine palveluineen ja perinteisen keskusta-alueen näivettymisineen tulee välttää viimeiseen asti, eräs vastaaja huomauttaa.

Keskustan tulevaisuus nähtiin monessa vastauksessa osin synkkänä. Keskustaa kuvailtiin muun muassa sanoilla ankea ja masentava.

– Onhan keskusta kieltämättä melko karu ja koruton, vehreyden lisäämiseen onneksi ilmeisesti ainakin koitettu panostaa viime vuosina enemmän. Kaikesta kuitenkin näkyy, ettei pitkäjänteisempää suunnittelua kuitenkaan juurikaan ole ollut, vaan asioita tehty ja paikattu sieltä sun täältä, yksi vastaajista sanoo.

Vaikka moni pelkäsi palveluiden katoavan ja useammassa vastauksessa kaivattiin muun muassa hienompaa ruokaravintolaa ja erikoisliikkeitä, palveluiden monipuolisuutta myös kiiteltiin. Eräs vastaaja huomautti, että onhan kaupungissa oma elokuvateatterikin.

Ilta-aikaan auki oleva kahvila oli yksittäisistä uudistusvaihtoehdoista se, joka sai puolelleen eniten kannatusta. Sitä toivoi peräti 70 prosenttia vastanneista.

Ei kaupungin tulevaisuus kuitenkaan pelkkiä uhkakuvia pitänyt sisällään. Siihen, miltä kaupunki tulevaisuudessa näyttää, liitettiin myös paljon toiveita.

– Vehreä, kotoisa ja kaunis eli istutuksia, kukkia, puita ja penkkejä. Visuaalisesti lämmin ja kaunis, eräs kyselyyn vastannut kuvailee.

– Parhaita paikkoja kesällä, varsinkin kuumassa asfalttiviidakossa, ovat lasten vesileikkipaikat. Erikorkuisia vesisuihkuja nousisi maasta. Sen ympärille istuinpaikkoja ja viihtyisä ympäristö kukkasineen. Sellainen voisi olla Laitilassakin. Kaikilla ei ole mökkiä eikä autoa, jolla pääsisi rannalle, toinen ehdottaa.

Tapahtumaideoita

Ilmais- tai pienen maksun (5–10e) takana olevia konsertteja. Paikallisia muusikoita soittamaan tms. Myös jonkinlainen tapahtumaviikko, samantyylinen kuin mustanpitsin yö.
Iltatoreja voisi laajentaa ympärivuotiseksi perinteeksi, kerran kuussa yksi iltatori kunnon tiedottamisella ja mainostuksella.
Musiikkitapahtumia ja konsertteja.
Hyde parkin tyyliin puheita.
Enemmän tapahtumia lapsiperheille.
Pop up -tapahtumia
Yhteisöllisyyttä tukevia tapahtumia, kuten musiikkia, stand uppia, taidetta, tietoiskuja, teematoreja ja yhteisiä piknik-päiviä.
Lapsille ja perheille suunnattuja tapahtumia kuten toiminnallista leikkiä, konsertteja jne. Myös aikuiselle väelle suunnattua musiikkia ym. voisi olla tarjolla.
Koko perheelle sopivia iltapäivällä ja aikuisten konsertti tyyliin Kekri illalla. Piknik. Maalaismarkkinat.
Sirkusta, taidetta, harrastuskokeiluja ja pop up -ravintolaa.
Yhteislauluhetkiä lapsiperheille ja miksei vanhuksillekin sekä vaikka heille yhteisesti.
Kaikille avoimia ulkojumppia, ulkojäätä, iltaohjelmaa, lapsiperheille kisailuja.
Joulumarkkinat, syysmarkkinat, kevätmarkkinat.
Alaikäisille rentoja tapahtumia. Heidät huomioon. Oma paikka jossa voi viettää aikaa pahan teon sijaan.

Mitä keskustaan kaivataan?

Pub-visailuja.
Kokoontumispaikka, jossa voisi hengailla autoilla.
Ruokaravintola
Kivijalkaliikkeitä.
Liikennemerkkejä lisää ja olemassa olevat asiallisiksi sekä kivetykset kuntoon.
Liikehuoneistojen ikkunoiden elävöittämistä, esimerkiksi vanhoilla kuvilla Laitilasta. – Olen myös miettinyt, josko keskusta-alueelle voisi vaikka luontopolku-tyyppisesti lisätä info-pläjäyksiä esimerkiksi historiasta tyyliin: Tässä paikalla sijainnut vuosina ….-….
Tiihosen ja torin välinen katuosuus pihakaduksi. Hiljentäisi nopeuksia ja olisi kävelijöiden ja pyöräilijöiden turvallisempi kulkea. Kouluun kulku on runsasta tällä alueella.
Kunnon hotelli ja tasokas ravintola.
Vihtorinkatua voisi piristää jotenkin houkuttelevammaksi.​

Kaupungin sydämestä täytyy pitää huolta

Kyselyyn vastannut Ilmari Vuorela esittää Laitilan keskustaan ja hieman laajemmallekin alueelle lisää valaistusta pimeälle vuodenajalle. Vehreys ja tapahtumat elävöittävät keskustaa kesällä, ja Vuorelan mukaan valoilla voitaisiin tehdä keskustasta viihtyisämpi myös syksyllä ja talvella. Pimeä aika alkaa jo aikaisin syksyllä, ja joulu avataan vasta marraskuun lopulla.

– Valoja on jo lisätty keskustassa, esimerkiksi kirkkopuistossa, mutta valaistuksella voitaisiin esimerkiksi korostaa keskustassa olevia katutaideteoksia. Myös kaupungintalon seinään heijastetut kuvat ovat piristäneet talvisin, Vuorela kertoo.

Keskusta on nimensä mukaisesti keskusta ja kaupungin sydän, siitä täytyy pitää huolta.

Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon aikana on jo useamman vuoden ajan valaistu kaupungin rakennuksia, kuten kirjastoa ja Urheilutaloa.

– Vastaavaa voisi olla ympäri talven, vaikka pienemmässä mittakaavassa.

Yksi keskustan kannalta toimiva asia on Vuorelan mukaan maksuttomat parkkipaikat. Tätä hän ei lähtisi muuttamaan.

– Se vähentäisi keskustassa kävijöitä entisestään.

Keskustan kehittäminen on ollut vireillä jo kauan ennen keskustan kehittämishanketta. Kehitystyön verkkaiselle etenemiselle on monta syytä. Ihmiset voivat olla arkoja tuomaan esiin rohkeampia ajatuksiaan.

– Ja muutoksen pelko on yksi syy.

Keskustan kaupunginvaltuutettuna Vuorela on itsekin päättämässä keskusta-alueen tulevaisuudesta. Hän pitää elinvoiman kannalta tärkeänä, että kaupunki kehittyy koko ajan.

– Keskusta on nimensä mukaisesti keskusta ja kaupungin sydän, siitä täytyy pitää huolta.

Marketta Nurmen mukaan yksi keskustan viihtyisyyteen vaikuttava tekijä on siisteys.

Marketta Nurmi pitää yhtenä keskustan viihtyisyyteen vaikuttavana asiana kaupungin siisteyttä. Nurmi kertoo huomanneensa jo silloin, kun piti keskustassa Laitilan Kirjakauppaa, että keskusta oli etenkin viikonlopun jälkeen siivoton.

Ilahduttavana asiana hän pitää Laitilan toria. Nurmi kertoo kesän aikana vierailleensa useissa iltatoritapahtumissa ja huomannut, että muutkin ovat löytäneet tiensä torille.

Kyselyyn vastanneista eräs ehdotti, että iltatorien kaltaisia tapahtumia voisi järjestää ympäri vuoden. Nurmi kannattaa ehdotusta.

– Voisi niitä olla talvellakin, ja siellä voisi olla esimerkiksi pienimuotoinen musiikkiesityskin.

Nurmen mukaan valvontakamera voisi suojata keskustassa olevaa irtaimistoa ilkivallalta. Ilonaiheitakin hän löytää.

– Kesällä keskustassa on ollut ihania istutuksia, hän kehuu.

Nurmi kiinnittäisi huomiota myös alikulkujen turvallisuuteen. Siihen voi tosin jokainen tiellä liikkuja vaikuttaa. Nurmi soisi pyöräilijöiden ja sähköskoottereilla tai -scooteilla liikkuvien käyttävän ahkerammin soittokelloa.

Antero Alin oli perjantaina myymässä Laitilan torilla muun muassa valkosipulia. Hänen mukaansa Laitilan torielämää vilkastuttaisi se, että sinne saataisiin lisää myyjiä.

Laitilan torilla perjantaina satokauden antimia myymässä ollut Antero Alinin mukaan torille kaivattaisiin lisää myyjiä. Myyjät toisivat torille myös lisää asiakkaita. Alin kertoo, että kun he kävivät Turun torilla myymässä 80-luvulla, myyjiä oli jopa 150. Myös asiakkaita oli runsaasti. Nyt torimyynti on hiljentynyt myös maakunnan pääkaupungissa.

Torimyyjän paras mainos on rehellisyys. Jos tuotteet ovat olleet myynnissä jo edellisenä päivänä, siitä pitää mainita asiakkaalle.

– Huijata ei kannata.