Siunatut puut

0

Viime aikoina on alkanut tuntua, että monista aarteistamme on tullut itsestäänselvyyksiä. Kuten vaikkapa puista. Olemme vihreän kullan maa ja se on ehkä saanut meidät unohtamaan puiden todellisen arvon.

Yle kertoi tämän kuun alussa keskelle metsää rakennetusta Jyväskyläläisestä asuinalueesta, jolta kaikki puut oli rakentamisvaiheessa kaadettu. Alueen asukas kertoi jutussa päätyneensä nukuttamaan vauvaansa autotallissa, koska ulkoa varjoa ei löytynyt mistään.

“Puut voivat vielä nousta arvoon arvaamattomaan.”

Puita kaadetaankin usein surutta tai ainakaan asialle sen ansaitsemaa arvoa antamatta. Ison kaadetun puun tilalle saatetaan toki istuttaa jotakin pienempää ja helppohoitoisempaa – tai kuten nykyään sanotaan: vähemmän roskaavaa.

Puut voivat vielä nousta arvoon arvaamattomaan, kun ilmastonmuutos kurittaa meitä heltein ja rankkasatein.

Tutkimukset ovat osoittaneet esimerkiksi puiden viilentävästä vaikutuksesta, kuten Helsingin yliopiston kaupunkimeteorologian professori Leena Järvi myös yllä mainitussa Ylen jutussa muistuttaa. Puut viilentävät paitsi varjostamalla, myös vettä haihduttamalla. Eikä kyse ole mitättömästä vaikutuksista, vaan viheralueella voi olla jopa yli kymmenen astetta viileämpää kuin sen läheisellä puuttomalla alueella.

Lisäksi puut voivat ehkäistä rankkasateiden aikaansaamia kaupunkitulvia, sillä iso puu imee vettä jopa 500 litraa vuorokaudessa.

Vaikka päästöjä rajusti suitsimalla ilmastonmuutoksen eteneminen saataisiinkin hidastumaan, ei ilmastonmuutosta enää valitettavasti voida perua. Huolestuttavaa on, että joidenkin mielestä jarrutteluun ei ole edes tarvetta. Silmien sulkeminen ilmastonmuutokselta vain kasvattaa sen etumatkaa.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän